Inte bara i matlagning: lagerbladets otroliga användbarhet för att eliminera dålig lukt

av Titti Carlberg

20 December 2023

Inte bara i matlagning: lagerbladets otroliga användbarhet för att eliminera dålig lukt
Advertisement

Vanan att öppna fönstren varje dag för att vädra ut i rummen har gått i arv i generationer och även om det, när man som barn hade svårt att förstå varför vi tvingade oss själva att släppa in kylan i huset varje morgon, som vuxen blir det nästan som en automatisk åtgärd för att slippa känna den unkna lukten av instängdhet.

Det finns olika anledningar till att en unken lukt kan utvecklas: i fallet med gamla eller sedan länge bebodda hem kan den orsakas av en ansamling av fukt och mögel, av gamla möbler och av deras invånares dagliga liv. Istället i de bostäder som är nyare eller har stått obebodda är den främsta orsaken just bristen på vädring tillsammans med dålig lukt som kommer från oanvända avlopp.

Det är dock inte alltid tillräckligt att vädra ut för att helt eliminera denna dåliga lukt och i dessa fall kan en uppskattad ingrediens i våra kök komma till användning, för att hjälpa oss att få tillbaka en ren och fräsch doft i våra hem: vi pratar om lagerblad, en vintergrön buske tillägnad olika gudar i antiken och väldigt uppskattad i matlagning och i örtmediciner.

Så låt oss ta en titt på hur lagerblad kan frigöra våra hem från dålig lukt.

Advertisement

Lagerblad för att eliminera dålig lukt i våra hem

Lagerblad för att eliminera dålig lukt i våra hem

AnatolianAuthentic/Etsy

Känd sedan urminnes tider för sin användbarhet i matlagningen, som smaksättning och för beredning av matsmältningsinfusioner, är lagerblad  en växt som också är väldigt uppskattad inom örtmedicin och kosmetika, tack vare dess renande, matsmältnings- och sammandragande verkan. Det finns alltid till hands i köket och ofta även på balkonger och i trädgårdar, lagerblad kan förvandlas till en av de mest giltiga allierade mot ihållande dålig lukt i hemmet.

Men hur kan vi dra nytta av denna växts förtjänster så att våra hem alltid doftar gott? Det finns flera sätt:

  • de färska bladen kan hackas och kokas i vatten för att sprida dess arom i bostadens alla rum, vilket visar sig användbart för att eliminera dålig lukt i köket om det används under tillagningen av måltider.
  • de torkade bladen används istället vid framställning av doftpåsar som man kan lägga i lådor, garderober och skoställ för att eliminera dålig lukt och parfymera kläderna. På samma sätt kan det användas tillsammans med andra torkade aromatiska örter som lavendel, rosmarin, och salvia, kryddor som kanel eller kryddnejlika, eller till och med blandningen av dem.
  • en lagerbladkvist som hänger från duschmunstycket hjälper dig inte bara att parfymera ditt badrum, utan kommer också att hjälpa dina luftvägars välbefinnande. Faktum är att ångan som produceras av den heta vattenstrålen, som stiger uppåt, kommer att träffa kvisten, vilket frigör arom, som ger både dig och miljön dess värdefulla fördelar.

Advertisement

Andra naturmedel mot dålig lukt

Andra naturmedel mot dålig lukt

pvproductions/Freepik

Lagerblad är inte det enda naturliga medlet mot dålig lukt i hemmet: 

  • bikarbonat är perfekt för att deodorisera slutna miljöer som kylskåp, garderober och skohyllor, ställ bara en skål på hyllorna för att uppleva dess välgörande effekter; genom att tillsätta valfria eteriska oljor och placera skålarna på strategiska ställen i dina rum kommer bikarbonaten hjälpa till att parfymera ditt hem;
  • vitvinsvinäger kan kokas i vatten under matlagningen för att eliminera dålig lukt relaterad till tillagningen av maten, särskilt stekt eller friterad mat:
  • kaffesump kan återanvändas på samma sätt som bikarbonat för att eliminera dålig lukt i stängda utrymmen, även kaffebönor är utmärkt i detta ändamål;
  • Eteriska oljor kan appliceras på bomullstussar eller användas i diffusorer för att behagligt parfymera ditt hem.

Hur eliminerar du dålig lukt?

Advertisement