Är färgen på vindrutespolarvätskan viktig för att glaset ska kunna rengöras?

av Titti Carlberg

19 December 2023

Är färgen på vindrutespolarvätskan viktig för att glaset ska kunna rengöras?
Advertisement

En vindruta som alltid är ren och fri från damm, smuts och beläggningar är avgörande för att alltid garantera god sikt och därmed ökad körsäkerhet. Att ständigt övervaka slitagevindrutetorkarna är det första steget för korrekt rengöring av vindrutan, men lika viktig är spolarvätskan, som alltid måste finnas i behållaren, för att garantera snabb rengöring när som helst under resan.

Idag finns det många olika typer av spolarvätska på marknaden och beroende på vilket märke vi väljer även i olika färger. Att välja den mest lämpliga vätskan verkar vara en struntsak, men det är dock väsentligt för framgången med att rengöra vindrutan och följaktligen också för att alltid ha största möjliga säkerhet under körning; det kan dock vara lite svårt att reda ut de olika egenskaperna.

Är färgen särskilt viktig för vätskans rengöringsförmåga? Och framför allt, är det möjligt att blanda vätskor i olika färger utan att minska deras effektivitet och utan att förstöra bilen? Låt oss ta reda på det i den korta guiden nedan.

Advertisement

Färgens betydelse på spolarvätskan

Färgens betydelse på spolarvätskan

wdinaun/Reddit

Spolarvätska finns vanligtvis kommersiellt tillgänglig i den klassiska blå färgen, men beroende på märken kan vi även hitta olika färgade vätskor på butikshyllorna. För närvarande har de olika färgerna på spolarvätskor ett övervägande kosmetiskt värde, eftersom det inte finns någon standard, men i allmänhet kan vi identifiera olika speciella åtgärder beroende på färg: 

  • blå: är ett standardavfettningsmedel, lämplig för alla typer av användning;
  • grön: används vanligtvis för att identifiera en vätska som är mer effektiv för att ta bort insekter;
  • orange eller gul: används för sommar- eller flersäsongskörning;
  • lila: identifierar ofta vätskan med specifikt frostskyddsmedel för vintersäsongen.

När vi väljer spolarvätska måste vi dock vara uppmärksamma på etikettens instruktioner, eftersom denna produkt antas av många tillverkare, men inte representerar en regel. Genom att alltid välja den blåa vätskan gör du aldrig fel, men det är också bra att ta ett mer genomtänkt beslut utifrån dina behov: insektsskyddet är bäst om du befinner dig mycket på vägarna och frostskyddsvätskan om du bor i ett särskilt kallt klimat, där temperaturen sjunker till under noll: om ditt fordon är utrustat med regnskydd är en vätska som inte lämnar ränder eller rester att föredra, för att undvika förvirring av sensoerena.

Advertisement

Blandning av olika färger och DIY

Blandning av olika färger och DIY

EnVyFreddyyyy/Reddit

Huvudsakligen sammansatt av vatten och tillsatser som etanol, isopropylalkohol, ammoniak, färgämnen, milda avfettningsmedel och, när det gäller vätska med frostskyddsmedel, etylenglykol, ändrar spolarvätskan sin specifika sammansättning beroende på färgen, så det skulle därför vara att föredra att inte blanda vätskor av olika färger. Denna operation kommer dock inte förstöra din bil, utan bara reducera prestandan för varje enskild spolarvätska. Till exempel, genom att blanda en frostskyddsvätska med en generisk vätska, kanske vätskan inte fungerar lika effektivt vid låga temperaturer på grund av den ökade frystemperaturen, precis som att blanda en anti-insektvätska med en annan vätska kan göra det svårare att få bort insekterna från vindrutan.

Om du gillar DIY-medel och undrar om det är möjligt att skapa en spolarvätska hemma, föreslår vi att du använder ammoniak och diskmedel. Häll 4 liter vatten i en tank, helst avmineraliserat för att undvika kalkavlagringar, tillsätt en sked diskmedel och 120 ml ammoniak, blanda försiktigt, men försök att undvika att det bildas skum. Din DIY-spolarvätska är klar för användning.

Trevlig resa!

Advertisement