Behöver Sansevieria beskäras? Vi förklarar när man ska göra det och hur

av Titti Carlberg

18 December 2023

Behöver Sansevieria beskäras? Vi förklarar när man ska göra det och hur
Advertisement

Sansevieria-släktet inkluderar många arter av tropiskt ursprung, som kommer från Sydostasien och Afrika söder om Sahara. Den är väldigt uppskattad som krukväxt på grund av dess enkla skötsel, som kräver lite vatten och även anpassar sig till svaga ljusförhållanden. Växter av detta släkte har en ganska långsam tillväxt och av denna anledning är de perfekt lämpade för krukodling, men de kan nå ansenliga storlekar om de odlas en lång tid utan kontroll.

Även känd som "svärmorstunga", växter av släktet Sansevieria kräver vanligtvis ingen beskärning, även om det kan bli nödvändigt om den växer överdrivet eller börjar visa tecken på nöd: denna operation måste dock utföras på bästa möjliga sätt för att främja växtens välbefinnande och för att hålla den vacker och frodig.

Så, när och hur ska vi gå vidare med att beskära Sansevieria för att säkerställa en kontinuerlig och frodig tillväxt? Vi förklarar det för dig nedan.

Advertisement

Hur och när man ska beskära en Sansevieria

Hur och när man ska beskära en Sansevieria

ASK_Ally/Reddit

Det är först och främst viktigt att känna till rätt tidpunkt för att beskära din växt, för att främja dess välbefinnande och inte orsaka skada. Tack vare sin långsamma tillväxt är Sansevieria en växt som inte kräver frekvent beskäring, det räcker med att utföra denna operation vartannat år.

Även om det är möjligt att eliminera sjuka eller torra blad under hela året, är det för undehållsbeskärning att föredra att välja perioden för vegetativ verkan, under våren och sommaren, för att tillåta växten att investera ny energi i att reparera de delar där beskärningen utförts och i tillväxten.

För beskärning, använd en sax eller en vass kniv som är steriliserad med denaturerad alkohol, för att inte överföra någon sjukdom till växten. Det finns 3 steg att följa under denna operation:

  1. Kontrollera växten och plocka bort eventuella torra, ruttna eller sjuka blad för att förhindra eventuell spridning av sjukdom;
  2. eliminera bladen som expanderar för brett vid basen av växten;
  3. Klipp av de för långa bladen.

I slutet av denna operation kommer du att se direkt om du behöver ingripa för någon liten justering. Det rekommenderas dock att man inte bör beskära mer än en tredjedel av växten, för att inte få den att lida.

Advertisement

Varför beskära Sansevieria?

Varför beskära Sansevieria?

Reddit

Det finns flera anledningar till att beskärning av Sansevieria kan vara nödvändigt, först och främst förekomsten av sjuka, ruttna eller torra blad, som inte bara förstör utseendet på växten utan också kan orsaka en progressiv allmän försämring.

Blad som har gulnat på grund av för lite ljus, överdriven vattning eller helt enkelt på grund av till exempel ålder måste tas bort för att främja växtens välbefinnande och stimulera dess robusthet genom att uppmuntra ny tillväxt av friska blad.

Beskärning är också nödvändig för att anpassa växten till den miljö den lever i: trots att det är en långsamväxande växt kan Sansevieria i själva verket nå avsevärda dimensioner med åren och därför kommer beskärningsåtgärder att vara nödvändiga för att förhindra att den växer på ett alltför oordnat sätt och för att låta den fortsätta integreras i miljön som den lever i.

Slutligen kan du välja beskärning när du vill föröka växten: de sektioner du tar bort under denna operation kan placeras i vatten eller direkt i jord för att rota dem och få nya exemplar.

Advertisement