Är duschmunstycket täckt av kalk och mögel? Få bort det med enkla husmorsmetoder

av Titti Carlberg

18 December 2023

Är duschmunstycket täckt av kalk och mögel? Få bort det med enkla husmorsmetoder
Advertisement

"Det kommer rent vatten ur den, det är inte ett smutsigt föremål". Det är filosofin som applicerad på duschmunstycket (men också på alla vattenkranar i bostaden) kan få oss att slappna av lite för mycket när det handlar om hushållssysslor. Och genom att skjuta upp rengöringen visar det sig att dessa rena kranar har blivit en grogrund för tillväxt av olika organismer, liksom kalkstenskonkreter som får kranarna att se ut som arkeologiska fynd.

Kalksten och mögel är i själva verket två oönskade hyresgäster i duschar och kranar, som dock alltid är redo att bosätta sig i dem. Därför är det nödvändigt att komma ihåg att rengöra och underhålla dessa föremål på bästa sätt.
Vi visar här några sätt att göra det utan alltför mycket ansträngning.

Tvättsoda för att rengöra duschmunstycket

Tvättsoda för att rengöra duschmunstycket

Freepik

Tvättsoda (natriumkarbonat) är inte bara användbart för att tvätta kläder och olika plagg: det fungerar även bra för att eliminera kalkrester och därför kan vi använda den för att få bort de konkretioner som bildas på duschmunstycket.

Att rengöra duschmunstycket innebär att förlänga dess livslängd, eftersom kalkbildningar, precis som i kranar, kan korrodera och deformera kranarna och förhindra att vattnet rinner ut i en jämn stråle.

Det finns två metoder man kan använda natriumkarbonat på, beroende på om duschmunstycket kan avlägsnas eller om det sitter fast på väggen.

  • Avtagbart duschmunstycke: lossa det och placera det i en keramik- eller glasskål. Fyll på med varmt vatten tills det täcker hela duschmunstycket och häll sedan på två eller tre matskedar tvättsoda, rör i det så att det löser upp sig. Låt duschmunstycket ligga i blöt i ett par timmar eller ännu bättre över en hel natt.
    Dagen efter skrubbar du det med en gammal tandborste under rinnande vatten för att få bort eventuell resterande smuts. Torka med en trasa och sedan är det bara att sätta tillbaka det på sin plats.
  • Fast duschmunstycke: för att säkerställa att natriumkarbonatet förblir i kontakt under tillräckligt lång tid, måste du fylla en resistent plastpåse med vatten upp till ungefär hälften (ljummet, inte för varmt) och natriumkarbonat. Trä påsen över duschmunstycket och fäst den runt duschmunstyckets hals med tejp eller gummiband. Återigen, låt det verka över natten, skrubba sedan med en tandborste eller svamp samtidigt som du låter en svag stråle vatten rinna.

 

Advertisement

Andra medel för att få duschmunstycket att se ut som nytt igen

Andra medel för att få duschmunstycket att se ut som nytt igen

Creativo

När duschmunstycket påverkas av mögel eller envisa konkretioner är det bra att använda vitvinsvinäger eller väteperoxid för att rengöra det. Metoderna är desamma, beroende på placeringen av duschmunstycket, men när det gäller mängden produkter är det alltid att föredra lite mer vinäger (i lika delar vatten), medan väteperoxid kan användas som det är eller spädas lätt.

Tiden för att produkterna ska göra verkan beror på hur ansatt duschmunstycket är: även två till tre timmar kan räcka, men om du ser att det är bättre att förlänga tiden kan du lämna det i blöt en hel natt.

Ju oftare vi kommer ihåg att rengöra dessa föremål, desto mindre tid och ansträngning tar det att återställa dem!

Advertisement