Att odla rosmarin som ett träd är möjligt med denna odlingsteknik

av Titti Carlberg

17 December 2023

Att odla rosmarin som ett träd är möjligt med denna odlingsteknik
Advertisement

Bland de mest älskade och använda aromatiska växterna i köket finns rosmarin, en av en av de viktigaste ingredienserna i våra trädgårdsland och på våra matbord, där den åtföljer många av våra rätter med sin omisskännliga och behagliga arom. Denna växt är också väldigt användbar för vårt välbefinnande, men den kan också bli ett enkelt dekorativt element i våra hem om den odlas i kruka.

Denna planta växer vanligtvis som en buske, men med rätt krukodlingsteknik kan vi få den att växa som ett litet träd, med en tunn, långsträckt central stam. Vanligtvis modellerade i form av en boll på en lång stjälk som om de vore klubbor, kan rosmarinträd dock också anta olika former tack vare topiary-konsten, och bli, till exempel, små originella julgranar, perfekta för att dekorera husen under högtiden.

Men hur odlar man en trädformad rosmarinväxt och vilken skötsel behöver den för att behålla formen? Vi förklarar det för dig nedan.

Advertisement

Från en buske till ett litet träd

Från en buske till ett litet träd

@thecraftygreenwitch/Intagram

Om du vill odla din rosmarin som ett litet träd kan du välja mellan två alternativ:

  • det första alternativet består i att köpa en rosmarinväxt som redan är mogen och formad som ett litet träd, så att den omedelbart är klar i den form du önskar;
  • det andra alternativet består i att utgå från en ung planta, men den kommer kräva en hel del tålamod, eftersom rosmarin växer långsamt och det är nödvändigt att vänta innan den träartade delen av stammen bildas. I detta andra fall måste du vara försiktig så att stjälken kan växa och härda vertikalt och för detta ändamål är det också viktigt att välja rätt sort rosmarin, en som lättare växer upprätt.

Beskärningen är det grundläggande steget i utvecklingen av rosmarin till ett träd och den första måste utföras när plantan når cirka 60 cm i höjd. Under denna första operation, identifiera huvudstammen och skär av de sekundära grenarna som finns i dess nedre del. Hos yngre växter räcker det med att börja med en cirka 5 cm hög stjälk, förläng den gradvis, med respekt för växtens tillväxt.

Advertisement

Underhåll för rosmarinträdet

Underhåll för rosmarinträdet

BellaVintageHome/Etsy

När den önskade formen har erhållits måste den bibehållas över tid för att uppmuntra utvecklingen av tätt bladverk och förhindra att plantan börjar växa igen som en buske. Beskärning av den övre delen måste utföras genom att skära av grenen precis ovanför en bladknuta, för att uppmuntra tillväxten av nya grenar från den knuten.

Bladverkets form kommer istället att bibehållas med tätare beskärning, att utföras med några veckors mellanrum eller var 1-2 månad, när du märker uppkomsten av ny tillväxt och den därav följande förlusten av önskad form.

För att underhålla ditt rosmarinträd kommer det att vara nödvändigt att nära det med rätt doser och med rätt frekvens, föredra en lägre dos gödningsmedel att administrera varannan vecka. Krukan måste vara 1 storlek större än jordklumpen för en korrekt tillväxt.

När det gäller skötseln av växten kommer den att vara densamma som rosmarinbuskar: ställ ditt lilla träd på ett soligt område, skyddat från kallt drag och vattna det rikligt men vänta på att jorden torkar mellan en bevattning till en annan.

Advertisement