Fläckar på mattan: fungerar verkligen kokosolja för att eliminera dem?

av Titti Carlberg

16 December 2023

Fläckar på mattan: fungerar verkligen kokosolja för att eliminera dem?
Advertisement

Mattor är bland de föremål som ofta blir smutsiga, och strävan att hålla hygienen på acceptabel nivå av dessa ytor är kontinuerliga . Vad ska man göra när de, förutom det vanliga trampandet på dem, blir fläckiga på grund av något ämne som har spillts på dem? Kaffe, vin eller någon annan dryck som vi smuttar på är en risk, liksom mat och tusen andra saker som vi håller i våra händer varje dag.

Faktum är att det finns många olika metoder för att rengöra en matta, innan man tar till experthjälp, och de metoderna beror också på vilken typ av smuts som behöver elimineras. Bland förslagen som vi läser på nätet finns också användningen av kokosolja.

Advertisement

Kokosolja på mattor

Kokosolja på mattor

Freepik

En av indikationerna som vi ser online rekommenderar att man blandar natriumbikarbonat och kokosolja i lika delar: denna blandning skulle tjäna till att radera märken och fläckar inte bara från mattor, utan också från klädseln på soffor och fåtöljer. Tja, det är dock inte en idiotsäker metod: kokosolja, med tanke på dess konsistens, kan faktiskt göra saken värre, samt vara svår att få bort från mattor och tygfibrer.

En annan metod som kan vara vilseledande på grund av dess namn är schampo. När vi läser, framför allt på sociala medier, om människor som ägnar sig åt att schamponera mattor, så använder de inte hårschampo. I sjäva verket syftar de på specifika produkter, vanligtvis enzymatiska, som används med speciella anordningar för att tvätta mattor och klädsel. De liknar dammsugare med vattentank, som finns i olika modeller och varierande priser.

Advertisement

Hur man gör ren mattan hemma

Hur man gör ren mattan hemma

Freepik

När det gäller användningen av bikarbonat för mattrengöring finns det ett korn av sanning: detta mångsidiga ämne är också användbart för att få mattorna rena.

Innan du börjar rengöra något är det dock alltid en bra idé att först dammsuga upp all torr smuts, damm, hårstrån och annat skräp som nästlar sig in mellan fibrerna. När detta är gjort, om du vill behandla färska fläckar, strö över bikarbonat på de områdena som ska behandlas och vänta minst en timme (även upp till tre!), dammsug sedan upp allt.

Vid lite äldre fläckar kan du lösa upp lite bikarbonat i ljummet vatten, skaka ordentligt och spraya det på mattan. Med hjälp av en svamp eller en lämplig borste gnuggar du, men bara åt ena hållet, för att låta bikarbonaten att tränga in ordentligt tillsammans med vattnet. Låt torka, utan att gå på mattan, och när allt är torrt, dammsug noga en andra gång.

För mattor som är av ömtåligt material, om du vill tvätta bort smutsen på den, är det bästa att använda små mängder mild tvättsåpa, väl utspädd endast på fläcken som ska behandlas, dutta noga och tålmodigt.

Om dessa DIY-produkter inte fungerar, prova då specifika som finns på marknaden, men kom alltid ihåg att läsa tillverkarens etikett för att undvika att förstöra tyget. Och när du är osäker är det alltid bättre att vända sig till experterna!

Advertisement