Odla mynta hemma året runt för att alltid ha ett färskt lager redo att användas

av Titti Carlberg

15 December 2023

Odla mynta hemma året runt för att alltid ha ett färskt lager redo att användas
Advertisement

Mynta är en av de mest odlade och använda aromatiska örterna tack vare sin uppfriskande smak och många välgörande egenskaper för hälsan. Mynta används i stor utsträckning för att tillaga välsmakande maträtter och i de mest törstsläckande dryckerna, och mynta används också i stor utsträckning vid framställning av läkemedel som hjälper oss att upprätthålla ett tillstånd av välbefinnande, tack vare dess uppfriskande matsmältnings- och antiinflammatoriska egenskaper.

Det finns många sorters mynta, av vilka de mest utbredda är åkermynta, med en stark arom och bitter eftersmak, menta viridis, den sort som används mest i matlagning och pepparmynta, vars mycket intensiva och behagliga doft gör den till den mest älskade.

Om du vill utnyttja de fördelaktiga egenskaperna hos denna färska växt året runt kan du börja odla den hemma och tack vare några enkla tips kan du garantera den ett långt och välmående liv även i en kruka. Men hur odlar man mynta i en kruka? Nedan ger vi dig några enkla och användbara tips

Advertisement

Hur man förökar mynta hemma

Hur man förökar mynta hemma

IdeallyCurious/Reddit

Du kan välja att köpa din mynta i en plantskola, men du kan också välja att föröka den genom att klippa eller dela busken utan kostnad genom att välja från din familjs eller vänners växter. Förökningen av mynta genom sticklingar är väldigt enkelt och du kan göra det genom att följa dessa enkla steg:

  • börja med att ta en kvist på cirka 20 cm från myntaplantan;
  • ta bort de nedre bladen, lämna bara de två övre paren;
  • sätt kvisten i ett glas fyllt med jord där du har gjort hål i den nedre delen;
  • vänta 2 veckor innan du planterar din nya myntaplanta i en kruka.

Uppdelningen av busken sker genom att dra från jorden och dela upp den i en eller flera delar som man sedan sätter i separata krukor.

För odling i kruka, är det bra att välja en kruka med en minsta diameter på 45 cm: i själva verket växer växten bred och kommer att behöva mycket utrymme för att expandera.

Advertisement

Tekniker för att odla mynta hemma

Tekniker för att odla mynta hemma

donn_12345678/Reddit

För att framgångsrikt odla mynta i ditt hem räcker det att följa några enkla regler så att din växt alltid har alla förutsättningar som krävs för att växa välmående.

  • Det första nödvändiga villkoret för att din mynta ska trivas är ljus: se till att du placerar den i ett fönster som vetter mot öst eller väst, så att växten får mycket ljus antingen under förmiddagen eller eftermiddagen;
  • temperaturen måste hållas konstant, denna växt fruktar kyla och tolererar inte kalla eller varma luftströmmar;
  • plantera din mynta i en kruka, helst ensam, med väldränerande jord, gärna lergjord med ett lätt surt pH och förse den alltid med rätt mängd gödning så att den har alla nödvändiga näringsämnen.

Med dessa enkla försiktighetsåtgärder kommer din myntaväxt att växa sig välmående och lycklig.

Advertisement