Leta i köket efter den rätta ingrediensen för att göra ren din eldstad

av Titti Carlberg

14 December 2023

Leta i köket efter den rätta ingrediensen för att göra ren din eldstad
Advertisement

Eldstaden är ett väldigt viktigt dekorativt element i våra hem, som kan värma upp våra rum och samtidigt hålla oss sällskap med de sprakande och varma, ljusa färgerna i dess lågor.

Nackdelen med att ha en eldstad är dock behovet att rengöra den ganska regelbundet för att undvika irriterande olyckor under användningen. Förutom sot, som lägger sig i botten av eldstaden och är ganska lätt att ta bort, utgörs den största risken av kreosot. När trä bränns är det faktiskt troligt att denna tjocka, klibbiga och oljiga substans, som bildas av kombinationen av de syror som finns i träet med fukt, avsätts på skorstenens väggar och i kanalen. Kreosot är ganska komplicerat att få bort, eftersom det är nödvändigt att tillgripa användningen av kemiska föreningar, samt vara potentiellt farligt eftersom det kan bränna ner skorstenen under användning av eldstaden.

Så hur gör man ren eldstaden på bästa sätt innan vi använder den på nytt under vintern? Nedan upptäcker du den hemliga ingrediensen som du kanske har i ditt kök.

Advertisement

Potatisskal för att göra ren eldstaden

Potatisskal för att göra ren eldstaden

cassssIOO/Reddit

Förutom att ha viktiga fördelar för vår hälsa, vilket gör dem väldigt användbara både i matkonsumtionen och i kosmetika, är potatisskal också väldigt effektivt för att göra ren skorstenen och eliminera kreosot från rökkanalen. Så, hur använder vi denna restprodukt från våra måltider för skorstensrengöring?

Först och främst måste de torkas genom att lämna dem 1 till 2 dagar på en bakplåt på ett torrt ställe. Sedan är det bara att tända eldstaden och bränna potatisskalen så att kreosoten som fastnat i rökkanalen torkar och förlorar all sin fara. Även ekollon har samma effekt som potatisskal: spara dem under hösten och släng dem på elden när du tänder i eldstaden.

Detta steg, även om det är väldigt effektivt för att förebygga olyckor, kommer det inte att rädda dig från att behöva ringa efter en professionell för en grundlig rengöring. Du kan dock få bort den torkade kreosoten väldigt enkelt.

Advertisement

Korrekt rengöring av eldstaden med naturliga metoder

Korrekt rengöring av eldstaden med naturliga metoder

chrisbb@prodigy.net/Flickr

För korrekt rengöring av eldstaden kan du använda olika naturliga metoder:

  • askan i sig är väldigt effektiv för att göra rent glaset i spisar och eldstäder, doppa ett pappersark i askan och gnugga det på glaset för att rengöra det ordentligt;
  • ättika är en effektiv, giftfri metod för att göra ren eldstäder av sten, så en blandning med ättika, bikarbonat och vatten är att föredra. Spraya det direkt på ytan och låt verka i några minuter, skrubba sedan med en borste och torka med en ren trasa;
  • trädelarna på en eldstad kan rengöras effektivt med citronsaft och olivolja.

Nu är din eldstad helt ren och redo att värma dig!

Advertisement