Eldstad i klassisk eller modern stil: här är 14 idéer som kan inspirera dig

av Titti Carlberg

12 December 2023

Eldstad i klassisk eller modern stil: här är 14 idéer som kan inspirera dig
Advertisement

Eldstaden är en integrerad del av inredningen i våra hem. Den som har en eller starkt önskar ha en vet hur viktigt det är att sköta den på bästa sätt så att den inte bara är ett medel för uppvärmning, utan framför allt ett komplement som förskönar, berikar och kompletterar sammansättningen av våra rum.

Här är det alltså viktigt att hänga med i trenderna, välja de material och färger som bäst passar i vår miljö och vår anda. Eldstäder i tegel är till exempel ett designval som passar perfekt med både en klassisk och modern stil. Låt oss ta en titt på dessa 14 idéer för inspiration.

Advertisement

1. Varma och klassiska färger

1. Varma och klassiska färger

stiglerswoodworks.com

De tegelstenar vi alla känner till är de med varma nyanser, som varierar från rött till brunt i många toner. Detta är de som kan vara de rätta för dig. Dessa tegelstenar som upptar en stor del av väggen kommer att skapa en intensiv "bild" som vi också skulle kunna tänka oss att placera mellan två möbler som är gjorda speciellt för att rama in eldstaden.

Advertisement

2. Pastellfärgade tegelstenar

2. Pastellfärgade tegelstenar

theletteredcottage.net

Ljusa färger är också ett vinnande val för konstruktionen av eldstaden. Vi skulle kunna välja känsliga nyanser för att matcha inte bara den bleka färgen på väggen bakom, utan också för att kontrastera med en trähylla som har utsikt över eldstadshålet.

3. Marmor och sten

3. Marmor och sten

brickbondsolutions.com

En perfekt kombination om du letar efter något sobert, elegant och klassiskt. Ett ganska neutralt val som vi skulle kunna kombinera med andra mer moderna detaljer, kanske med ljusa eller pastellfärger, för att skapa en unik och omisskännlig stil.

4. Ljus och mörk

4. Ljus och mörk

Country Living/wayfair.com

Vita tegelstenar är perfekta om du försöker infoga något minimalistiskt och modernt i ett komplement som i sig är väldigt klassiskt. Härden är ganska gammal och i svunna tider var den husets samlingspunkt, vilken hela familjen samlades vid. Det betyder dock inte att den inte kan hänga med i tiden, vilket detta exempel är bevis på.

5. Svart sten

5. Svart sten

brightgreendoor.com

Den verkar nästan inspirerad av vulkaniska färger, av lava som, när den stelnar, antar just dessa nyanser. Kontrasten med de ljusare färgerna i en del av strukturen, av föremålen utspridda runt huset och på golvet, fullbordar en perfekt bild.

Advertisement

6. Grov sten

6. Grov sten

Ebern Designs/wayfair.com

En tidlös klassiker i konstruktionen av en eldstad, valet av rå och helt naturlig sten kommer bara att fånga uppmärksamheten och förtrolla alla som kommer in i ditt hem.

7. Färgkontrast

7. Färgkontrast

Foundston/wayfair.com

I det här fallet övergår valet av sten till neutrala och ljusa färger, för att inte bara matcha den bakre väggen, utan för att kontrastera med strukturens mörka trä. Det finns inget annat att tillägga.

Advertisement

8. Mycket ljus...

8. Mycket ljus...

our_coastal_farmhouse/Instagram

Om vi letar efter lite ljus kan valet av ljust material för konstruktionen av eldstaden vara det vinnande kortet. Kolla in de ljusa tegelstenarna i olika nyanser, de passar perfekt mot möbelns vita färg. Fantastiskt!

9. Öppen spis som rumsavdelare

9. Öppen spis som rumsavdelare

houseofturquoise.com

Eldstaden finns vanligtvis i köket eller vardagsrummet, men hur placerar man den i flera rum utan att bygga två? Enkelt: skiljeväggen mellan två rum blir den där vi ska sätta in vår eldstad. Vi skulle kunna bestämma oss för att måla väggen vit och välja röda tegelstenar till eldstaden, det får en otrolig effekt. En unik och romantisk atmosfär kommer att skapas.

Advertisement

10. Falsk spis av sten

10. Falsk spis av sten

Real Flame/wayfair.com

Det är inte stenen som är falsk i det här fallet, utan elden, som kommer till liv på konstgjord väg. Också i detta fall kombinerar eldens absoluta modernitet perfekt med stenens klassiska för strukturen.

11. Grå tegelstenar

11. Grå tegelstenar

Steelsid/wayfair.com

Väldigt chic och elegant, den här typen av tegel kommer att ge vår eldstadshörna charmen som romantiken saknar och tack vare detta val kan vi infoga några mörka detaljer i rummet så att de matchar inredningen av eldstaden.

Advertisement

12. Elegant mosaik

12. Elegant mosaik

simplyfutbol.com

Vi vill inte ha för stora element till vår eldstad utan små och delikata tegelstenar. Här är dessa små bitar av kvartsit, vita och glänsande, idealiska för att ge liv åt vår innovativa idé.

13. Rustik effekt

13. Rustik effekt

brickbondsolutions.com

Den rosa färgen på tegelstenarna matchar perfekt med väggarnas rosa. Ett väldigt rustikt val som skapar värme och "förtrolighet" vid första anblicken.

Advertisement

14. Spike tegelstenar

14. Spike tegelstenar

brickbondsolutions.com

Oavsett om de är ljusa eller mörka, är det i det här fallet positionen som gör vår eldstad originell. Vi är vana vid att se linjära konstruktioner med förskjutna tegelstenar, ja, men ändå placerade horisontellt. Om vi vill ha något mer excentriskt kan vi dock bestämma oss för att placera dem diagonalt, för att skapa en fiskbensdesign som är annorlunda.

Tips och förslag som kan hjälpa dig att välja tegelsten till din nya kamin. Låt oss ge utrymme för kreativitet och, varför inte, låt oss fundera på att kombinera de olika lösningarna.

Vilken gillade du mest av dessa?

Advertisement