Vill du ha tvätt som verkligen luktar rent? Prova dessa 8 enkla DIY-knep

av Titti Carlberg

12 December 2023

Vill du ha tvätt som verkligen luktar rent? Prova dessa 8 enkla DIY-knep
Advertisement

Tvätt som doftar gott är en av de saker som får oss att må bra, det tar oss omedelbart tillbaka till vår barndom, när vi lekte utan bekymmer i våra mor- eller farföräldrars hus eller trädgård, sprang bland tvätten som hängde på tork. Men nu för tiden luktar ofta inte vår tvätt ren och fräsch, när vi plockar ut den ur tvättmaskinen eller torktumlaren har den ofta ingen lukt alls eller så luktar den mögel och fukt.

Användningen av tvätt-, sköljmedel och andra doftande tillsatser kanske inte är den idealiska lösningen för din tvätt, inte bara för att de innehåller kemiska ämnen som kan skada miljön och orsaka obehag på huden, utan också för att de kan skapa ett lager, en slags beläggning på tygerna som förhindrar korrekt rengöring och skadar fibrerna.

Ska vi därför avstå från långvarig doftande tvätt och nöja oss med att den är ren? Nej, med rätt metoder är det inte nödvändigt att gå så långt.

Så hur kan man få sin tvätt att lukta fräscht även långt efter att den tvättats? Vi föreslår 8 enkla DIY-knep.

Advertisement

1. Överbelasta inte tvättmaskinen

1. Överbelasta inte tvättmaskinen

FreePik

En för stor belastning på din tvättmaskin är skadlig för apparaten, som kan slitas ut i förtid, men också för din tvätt, som kan nå slutet av tvättprogrammet inte helt ren och väldoftande. Om det är sant att om du använder tvättmaskinen med full belastning kan du minska slöseri och kostnader, kan en överbelastning tvinga dig att tvätta om allt eftersom vattnet inte kunde nå alla tyger tillräckligt och inte kunde utöva dess mekaniska handling.

Dela upp tvätten efter tyg och fyll inte trumman till bristningsgränsen för bättre resultat.

Advertisement

2. Var uppmärksam på doseringen

2. Var uppmärksam på doseringen

FreePik

Doseringen av tvättmedel är också viktig för att garantera ren tvätt: i själva verket kan en överdriven mängd tvätt- eller sköljmedel fastna på tygerna, vilket hindrar vattnet från att tränga in och tvätta dem ordentligt. När du tvättar är det därför viktigt att dosera korrekt vid varje laddning, för att undvika överskott av skum som orsakar skador både på tvättmaskinen och på framgången med rengöringen.

Var också uppmärksam på vilken typ av tvättmedel du använder: föredra ekologiska produkter med naturliga dofter, som är mer milda mot både tygerna och din hud.

3. Rengör tvättmaskinen

3. Rengör tvättmaskinen

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

När rengjorde du din tvättmaskin sist? Tvättmedelsrester och smuts kan sätta sig i apparatens olika komponenter vilket i förlängningen leder till att dess prestanda minskar. Om din tvätt luktar fukt eller unken när du plockar ur den från tvättmaskinen, utför en tom tvätt genom att lägga 150 gram citronsyra eller 150 gram bikarbonat direkt i trumman. På så sätt blir din tvättmaskin ren och sanerad, och din tvätt blir fräsch och väldoftande.

4. Eteriska oljor och lavendelvatten

4. Eteriska oljor och lavendelvatten

Stephanie (strph) from Oklahoma City/Wikimedia Commons

Du kan parfymera din tvätt med naturliga dofter genom att använda eteriska oljor och lavendelvatten:

  • innan du stoppar in tvätten i tvättmaskinen, spraya den med lavendelvatten så behåller den en behaglig doft även efter tvätt;
  • ersätt sköljmedlet med 100 ml av en lösning på 150 gram citronsyra i 1 liter vatten doftat efter valfri smak med dina favoritoljor;
  • torktumlaren kan du lägga en bomullsdiskett eller tuss, även ett pappersark går bra med några droppar valfri eterisk olja, det kommer att lämna behagliga dofter på din tvätt.

5. Torktumlarbollar

5. Torktumlarbollar

ash5991/Reddit

Välj garnbollar till torktumlaren, det kommer att göra din tvätt ännu mjukare och mer doftande, om du dessutom lägger till några droppar av din eteriska favoritolja  blir det ännu bättre!

Advertisement

6. Låt tvätten lufttorka

6. Låt tvätten lufttorka

markatzopa/Reddit

När det är möjligt är det bästa att låta tvätten lufttorka utomhus, så att luftströmmarna hjälper till att deodisera och parfymera den. Solen hjälper inte bara att påskynda torkningen, utan att desinficera och deodorisera tygerna. Var dock noga med att undvika för intensiva och direkta solstrålar, som bleknar färgade plagg och kan skada fibrerna.

7. Förbehandla fläckar

7. Förbehandla fläckar

FrickinNormie2/Reddit

Fläckar på tygerna är en av orsakerna till ihållande dålig lukt på tvätten och av denna anledning bör de omedelbart förbehandlas, även för att underlätta borttagandet av dem. Lägg dina smutsiga plagg i tvättmaskinen först efter att du har förbehandlat fläckarna, du sparar tid och ansträngning och din tvätt kommer att lukta bättre efter tvätten.

Advertisement

8. I garderoben

8. I garderoben

andrewwebster555/Reddit

Även vid förvaringen av kläder kan du hjälpa dig själv med att se till att doften av din tvätt håller längre: när det är möjligt, förvara plaggen du använder i mindre speciella plastpåsar, för att skydda dem från lukt, och placera doftpåsar och doftande tvålar i garderober och lådor, som lämnar en behaglig doft i miljön och på dina tyger.

Användningen av bikarbonat hjälper också mot den där irriterande unkna lukten som ofta bildas inuti garderoben.

Och hur luktar din tvätt?

Advertisement