Så gräsmattan på vintern? Det är möjligt och vi förklarar hur

av Titti Carlberg

11 December 2023

Så gräsmattan på vintern? Det är möjligt och vi förklarar hur
Advertisement

Vintersäsongen, med dess kalla temperaturer och nattfrost, har alltid ansetts vara en kritisk tidpunkt för odling av grönsaksträdgårdar. Faktum är att våra gräsmattor under denna säsong lider av många skador, gulnar och dyker upp på vårkanten med fula ojämnheter i marktäcket.

Riklig nederbörd riskerar också att skada gräsmattorna, skapa jordpackning och områden med vattenstagnation. Vinterfuktighet är dock avgörande för att skapa vattenförsörjning för den varma och torra sommarsäsongen och detta hjälper oss att förstå vikten av vintersäsongen för att gräsmattorna alltid ska förbli friska.

Är det därför omöjligt att så och sköta gräsmattan på vintern? Nej, inte riktigt, huvudsaken är att du gör det på rätt sätt. Oavsett om du vill så en ny gräsmatta eller helt enkelt reparera skador från tidigare säsonger, kan vintern också vara en bra tid att och sköta om din gräsmatta, göra den frodig och förbereda den för sommaren.

Vet du inte hur? Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Gräsmattan på vintern: allmänna överväganden

Gräsmattan på vintern: allmänna överväganden

Wikimedia Commons

På vintern går gräsmattan in i ett vilande tillständ, vilket saktar ner dess vegetativa aktiviteter om temperaturen förblir nära eller under fryspunkten under en hel dag. Om det däremot är högre temperaturer bibehålls den metaboliska aktiviteten och det är därför nödvändigt att stödja gräsmattan med rätt näring: du kan använda en kaliumgödsel för detta ändamål, vilket hjälper gräset att förbli levande under hela årstiden.

Om vissa områden på din gräsmatta behöver förnyas eller om du vill så den för första gången måste du tänka på att fröna gror bara om temperaturen håller sig över 10 grader. Det tetraploida fleråriga rajgräset garanterar dock större motstånd, upp till temperaturer runt 5 grader och dess användning kan vara bra om du bestämmer dig för att så i vinter.

Överdriven luftfuktighet kan också bromsa eller skada groning och tillväxt och av denna anledning är det viktigt att förbereda marken tillräckligt med mycket dränerande jord och lufta den genom att skapa hål i den med en högaffel eller en specifik maskin.

Advertisement

Vilande frön

Vilande frön

Pxhere

Med hänsyn till dessa behov skulle det vara att föredra att så i slutet av vintern, när temperaturerna börjar stiga, för att förbereda vårens återkomst. Det finns dock en annan möjlighet och det är det som kallas vilande sådd: denna metod gör att du kan dra nytta av att vinna tid på våren, vilket garanterar en tidigare tillväxt av gräsmattan och ger dig mer tid att ägna dig åt annat arbete.

När fröna väl stoppats i jorden kan de förbli i vilande tillstånd tills de rätta förutsättningarna för groning uppstår; denna teknik kallas vilande sådd och den gör att du kan få en snabbare tillväxt när våren kommer. Snön kommer inte att kunna skada den, i själva verket kommer den vara användbar för att skapa ett skyddande lager mot vinterns alltför kalla temperaturer samtidigt som du behåller dina vilande frön. En plötslig och tillfällig temperaturhöjning kan däremot vara skadlig, orsaka att groningen sätter igång och sätter de unga plantorna på prov. Av denna anledning är det viktigt att välja arter som är resistenta mot frost även när de är sådda.

Med vilande sådd är det därför möjligt att så gräsmattan även på vintern. Om du tror att detta är den perfekta tiden för dig är det bara att sätta igång med arbetet. 

Och när du väl sått, sitt lugnt och vänta på våren.

Advertisement