Alltid fräscha och väldoftande aromatiska örter? Odla dem i smarta miniträdgårdar

av Titti Carlberg

11 December 2023

Alltid fräscha och väldoftande aromatiska örter? Odla dem i smarta miniträdgårdar
Advertisement

Smarta trädgårdar för hydroponisk odling i begränsade utrymmen: för alla som inte har en trädgård eller balkong, och inte heller tillräckligt med plats för lämpliga krukor i bostadens ljusare utrymmen, är detta lösningen för att inte behöva avstå från att odla örter och grönsaker. När det gäller det senare fungerar det smarta trädgårdssystemet bara för små växter, som kanske vissa sorters tomater. Men för många av de mest älskade aromatiska örterna - först och främst basilika, skulle man kunna säga - är detta "vändpunkten".

Det finns inget som hindrar dig från att använda dessa system för att experimentera med andra växter, även prydnadsväxter. Låt oss förstå bättre hur det fungerar.

Advertisement

Smart trädgårdar: du behöver knappt göra något

Smart trädgårdar: du behöver knappt göra något

iDOO/Amazon

Hydroponiska odlingssystem utnyttjar kontinuerlig vattenåtervinning, vilket gör att du kan minska det utrymme som behövs för odling, och inte behöva använda så mycket jord. De växlar perioder av ljus (under ungefär två tredjedelar av dagen) med mörker, och replikerar på så sätt de förhållanden som växterna har i det fria. De använder vanligtvis energisnåla LED-lampor, vilket innebär reducerad konsumtion.

När du väljer att köpa en modell istället för en annan måste du självklart kontrollera förbrukningen, men också faktorer som apparatens kapacitet, mätsystem (timer) för vatten och belysning, och kostnaden för frön och kapslar som är kompatibla med vald modell. Faktum är att vid köptillfället tillhandahålls vissa sorters frön att så, men märket erbjuder även andra för olika växter.

 

Advertisement

Andra funktioner att tänka på när du väljer smarta trädgårdar

Andra funktioner att tänka på när du väljer smarta trädgårdar

Giordano, Click&Grow/Amazon

Ibland är det möjligt att använda frön inköpta vid andra köptillfällen, men det kanske är nödvändigt i alla fall att använda specifika svampar (som fungerar som substrat) för att få dem att gro, men som inte alltid levereras. Kolla därför om det finns säljerbjudanden som inkluderar kompletta set till konkurrenskraftiga priser.

Vissa modeller har alltså funktioner som är mer uppskattade av granskare, som till exempel:

  • Ett fönster som låter dig se vattennivån utan att behöva gissa;
  • en enkel och intuitiv kontrollpanel för att justera lampor och andra system;
  • LED-lampor som kan justeras i höjd i förhållande till plantorna;
  • vattencirkulationspump som aktiveras och deaktiveras automatiskt.

Välj själv vad du ska odla i dem

Välj själv vad du ska odla i dem

inbloom/Amazon

Nuförtiden är de mest populära modellerna på nätet alla utrustade med specifika driftlägen beroende på vilken typ av planta du vill odla. Så det finns inställningar för de vanligaste aromatiska örterna, men även för grönsaker och till och med för blommor.

Vi måste alltid komma ihåg att naturligtvis, även om tillväxten är snabb och optimerad, kanske skörden inte blir riklig. Så om du planerar att göra massiv användning av aromatiska örter måste du förmodligen begränsa dig. För de som bor ensamma, eller de som bara använder dem ibland, är dock dessa smarta trädgårdar ett utmärkt köp, och även mycket uppskattad som present.

Skulle du gilla att ha en hemma?

Advertisement