Vill du värma upp huset snabbare med pelletskaminen? Använd en fläkt

av Titti Carlberg

09 December 2023

Vill du värma upp huset snabbare med pelletskaminen? Använd en fläkt
Advertisement

Bland de värmesystem som används på vintern är pelletskaminer bland favoriterna, de värmer som en vedeldad spis men är lättare att hantera och avgjort mer autonoma. Och de utgör därför ett bra alternativ till el- eller gasvärme, som ofta har betydligt högre kostnader.

Hur som helst kräver pelletskaminer också en betydande förbrukning, både av bränsle och i mindre utsträckning av el för sin drift. Det är därför det är användbart att känna till knep som hjälper oss att göra deras drift mer effektiv, till exempel den som involverar användning av en fläkt.

Advertisement

Använd en fläkt för att värma upp rummet snabbare

Använd en fläkt för att värma upp rummet snabbare

mcz.it

Det huvudsakliga sättet på vilken kaminer, liksom radiatorer, sprider värme i en miljö är genom konvektiva rörelser (mycket mer än genom strålning) och dessa kan "forceras" tack vare användningen av en fläkt. På så sätt sprids den varma luften från kaminen snabbare till resten av rummet.

Denna effekt kan uppnås på två sätt:

  • Med takfläkt: de aktiveras för att trycka den varma luften, som vanligtvis samlas i taket, tillbaka mot golvet.
  • Med golvfläkt: de bästa är dock en bordsfläkt och inte den höga som man har stående på golvet. Den kommer att kunna trycka den kallare luften uppåt, eller tillbaka mot kaminen.
    I detta fall ska den inte placeras direkt framför värmekällan, utan helt enkelt på golvet, nära en vägg mittemot kaminen, där luften är kallare, för att trycka bort den. Undvik dock att få luftflödet från dessa fläktar att peka i riktning mot de områden där du sitter.

Advertisement

Nackdelar att ta i beaktande

Som nämnts, om vi blåser bort den kalla luften från de kallaste delarna av rummet, så att den ersätts av den varma luften som finns på sidan och ovanför, sätter vi igång en luftcirkel som till slut gör att rummet värms upp snabbare. Rummet når önskad temperatur snabbare och framför allt om vi har system för att modulera värmen som kaminerna avger kan vi därför minska effekten eller driften.

Men naturligtvis kommer vi också att förbruka extra energi för att driva fläkten. Och vi måste därför överväga vilken av de två värderingarna som har större inverkan på oss. Dessutom, i det ögonblick som rummet når önskad temperatur, och ännu mer när vi släcker kaminen, måste även fläkten stängas av, annars blir rummet nedkylt igen på nolltid.

Ett annat fall där det är bättre att inte använda fläkten är i hem som tenderar att ha väldigt torr luft: ju torrare luften är, desto snabbare förångas vår kroppsfuktighet om vi också lägger till fläkten, vilket slutar med att det blir kallt, precis som när vi känner oss svala på sommaren.

Slutligen, var försiktig med denna metod om väggarna i ditt hem inte är välisolerade. I så fall kommer temperaturen i dem att vara flera grader lägre än i själva rummet, så genom att använda fläkten kommer det sluta med att du förlorar värmen!

Har du provat detta knep?

Advertisement