Är dina orkidéer ur form? Hjälp dem att återhämta sig med citronsaft

av Titti Carlberg

08 December 2023

Är dina orkidéer ur form? Hjälp dem att återhämta sig med citronsaft
Advertisement

Underbara men otroligt känsliga växterorkidéer är bland favoritväxterna främst tack vare deras spektakulära och färgglada blommor. Deras vård och skötsel är dock inte så enkel eftersom dessa växter har särskilda behov som, om de inte respekteras, kan beröva oss deras spektakel och få dem att vissna.

Förutom rätt belysning, temperatur och luftfuktighet kan orkidéer dra nytta av speciell vård som gödsling eller användning av medel som ger näring åt dem samtidigt som de hjälper oss att göra dem vackrare och uppmuntra dem till blomning.

Bland de många botemedlen finns också citronsaft, en väldigt älskad ingrediens i köket som ingen av oss någonsin skulle kunna tänka sig att använda för vård av våra växter. Men är detta botemedel verkligen effektivt i vården av dessa känsliga och vackra växter? Det verkar så och nedan kommer vi att förklara hur.

Advertisement

Hur man främjar orkidéernas välbefinnande med citronsaft

Hur man främjar orkidéernas välbefinnande med citronsaft

Dino7813/Reddit

Det finns många sätt på vilka citron kan vara användbar för att främja dina orkidéers välbefinnande. Det kan användas direkt på växten eller i jorden, denna välsmakande ingrediens som finns i våra kök har visat sig vara en giltig allierad även i skötseln av dessa underbara växter av olika anledningar:

  • blanka blad: en första intressant användning är att rengöra bladen, vilket du kan göra genom att späda en del filtrerad citronsaft i 5 delar vatten och använda denna blandning för att gnugga det på bladen på dina orkidéer med en svamp: upprepa denna operation var 3:e-4:e månad så kommer bladen på dina orkidéer alltid att glänsa och vara fria från damm, vilket främjar dess välbefinnande;
  • förebyggande mot parasiter: förutom att användas på bladen hjälper citron också till att förhindra parasiter från att slår rot tack vare dess surhet: använd en lösning med en del citronsaft och 3 delar vatten för en effektiv förebyggande effekt;
  • eliminering av svampar och bakterier: med samma utspädning som anges i föregående punkt kommer citron också att visa sig vara extremt effektiv för att förebygga svamptillväxt och bakterier tack vare dess antimikrobiella egenskaper.

 

Advertisement

Annan användning av citronsaft och försiktighetsåtgärder

Annan användning av citronsaft och försiktighetsåtgärder

asnappeddragon/Reddit

Citronsaft är inte bara bra för bladen på våra orkidéer:

  • bevattning: genom att tillsätta 2-3 ml citronsaft i en halv liter vatten och använda det för att vattna din växt, får du en intressant ökning av din växts tillväxt, vilket främjar celldelning och näringsintag;
  • jord: häll det direkt på jorden, citronsaft hjälper också till att sänka dess pH när den är för alkalisk; tillsätt bara en tesked eller två i en halv liter vatten var 4:e vecka för ett perfekt pH-värde;
  • även snittblommorna på dina orkidéer kommer dra nytta av citronsaften; genom att tillsätta 3 teskedar tillsammans med en tesked socker och en av blekmedel utan klorin i 3 liter varmt vatten och täcka stjälken upp till en trejedel av dess längd, kommer blommorna att hålla längre.

Kom dock ihåg att vissa orkidéer är känsliga mot surhet och därför kan citron skada dem: så var försiktig när du använder citron och utför först ett test för att utvärdera om dina växter är motståndskraftiga mot denna behandling.

Advertisement