Denaturerad alkohol för att sköta om dina växter och eliminera insekter och skadedjur

av Titti Carlberg

06 December 2023

Denaturerad alkohol för att sköta om dina växter och eliminera insekter och skadedjur
Advertisement

Städning är en allestädes närvarande uppgift i allas liv: vare sig vi vill eller inte, måste det göras. Inte bara för vår hygien och för dem som bor ihop med oss, utan också för att hålla insekter och parasiter borta, som kan vara skadliga för vår och våra husdjurs hälsa.

I detta ändamål kommer alkohol till vår hjälp, men inte vilken alkohol som helst: Vi pratar om denaturerad alkohol och dess många användningsområden. Det är dock oerhört viktigt att man förstår hur man doserar denna vätska korrekt: risken att göra mer skada än nytta är annars mycket verklig och sannolik.

Advertisement

Hemligheten med att sköta om växterna med denaturerad alkohol

Hemligheten med att sköta om växterna med denaturerad alkohol

Freepik

När man tänker på alkohol, även den denaturerade, tänker man omedelbart på rengöring, vilket är förståeligt, men det är även möjligt att använda det för skötseln av växter: om du har sjuka eller "skadade" växter kan denaturerad alkohol vara rätt lösning!

Innan du utför denna operation är det nödvändigt att göra en premiss: vid beredning av vår "gröna" lösning räknas andelen isopropylalkohol som finns i det valda märket denaturerad alkohol. Vi rekommenderar att den inte överskrider en alkoholgräns på 70%.

Med detta sagt är det därför viktigt att förstå hur du ska spä ut den med vatten enligt vilka behoven är. I allmänhet, när den används på växter, är avsikten att eliminera parasiter som fjällinsekter, kvalster och bladlöss. För att göra detta, späd ut alkoholen med ett mått på 1:4, men detta värde kan dock variera från växt till växt: de mer känsliga måste behandlas med en ännu mer utspädd blandning.

Börja med att testa på ett eller två blad och övervaka vad som händer under de två följande dagarna. Ett annat råd vi skulle vilja ge är att inte spraya spriten direkt på bladen utan bara använda en blötlagd tuss att dutta på punkterna där det kan finnas parasiter.

Och hur är det med insekterna inomhus? Inga problem: det finns en lösning för att eliminera dem också, på alla sätt och vis.

Advertisement

Hur man eliminerar myror med denaturerad alkohol

Hur man eliminerar myror med denaturerad alkohol

keeping it real/Flickr

Myror är en av de vanligaste insekterna att hitta i sitt hem och ett ögonblick av distraktion räcker för att finna dig själv slåss mot en riktig armé av dessa ihärdiga små varelser: bara några smulor mat på golvet - speciellt om det handlar om sockerrik mat - är tillräckligt för att starta en riktig invasion!

Lyckligtvis kan denaturerad alkohol eliminera dem fullständigt på alla fronter: en alkohollösning, helst 70%, dödar omedelbart myrorna genom att torka ut deras exoskelett! I dessa fall behöver du inte oroa dig för att försiktigt dutta något område: den enda regeln är att sikta och spraya. Men det finns mer vi kan göra.

Spraya rikligt med alkohol på de ytor som utgör entrén till ditt hem, det kommer att avskräcka insekterna från att vilja smyga in genom att sätta deras orienteringssystem i tilt!

Kände du till allt detta?

Advertisement