Olika julkaktusar att ha hemma för att ge ditt hem lite livlighet

av Titti Carlberg

07 December 2023

Olika julkaktusar att ha hemma för att ge ditt hem lite livlighet
Advertisement

Schlumbergera-släktet är väldigt stort och inkluderar en stor variation av växter som kallas "helgkaktusar" eftersom deras blomningsperiod sammanfaller med några av de viktigaste helgdagarna i kalendern. Faktum är att det finns sorter som blommar under påsken, andra som istället blommar under Thanksgiving och slutligen finns det julkaktusar, vars spektakulära blomning piggar upp våra hem under julhelgen.

Ursprungligen från tropiska skogar, trots dess namn, gillar denna växt inte torka, men som sin namne är det otroligt enkel att sköta den, så pass att även de mindre erfarna kommer att kunna få rikliga belöningar från den. Idag finns det många hybrider, julkaktusen kännetecknas av sina otroligt färgglada blommor, som tillför livlighet och glädje till våra juldekorationer och det är alltid lätt att hitta en som till fullo kommer att tillfredsställa din smak.

Låt oss tillsammans upptäcka de viktigaste och vackraste julkaktussorterna.

Advertisement

De två huvudsakliga grupperna Schlumbergera

De två huvudsakliga grupperna Schlumbergera

Elias Rovielo/Flickr

De olika arterna av Schlumbergera kan delas i i två stora grupper:

  • Truncata: härstammar huvudsakligen från S. truncata, de är huvudsakligen Tacksägelsedagkaktusar, de har vassa piggar på stjälkarna och blommar under november månad;
  • Buckley: kommer huvudsakligen från S. russeliana, de kännetecknas av stjälkar som har mer rundade taggar och symmetriska blommor som varar längre än de från den föregående gruppen och dyker upp under julhelgen. Just inom denna andra grupp kan vi hitta de många sorter av Schlumbergera som vi kan välja att odla eller ge bort i present för att dekorera huset under julhelgen.

Advertisement

1. Schlumbergera brigdesii

1. Schlumbergera brigdesii

PickPik

Denna sort är också känd som den nya julkaktusen eftersom det är den senaste hybriden, den blommar i slutet av december och under hela januari, och dess blommor kan vara rosa, röda, orange eller vita; de föredrar skuggade och varma områden. De tål inte stagnerad fuktighet och måste därför planteras i väldränerad jord.

2. Schlumbergera Christmas Fantasy

2. Schlumbergera Christmas Fantasy

Vivaio Buonanno/Facebook

Schlumbergera Christmas Fantasy är en av de mest fascinerande sorterna med sina laxfärgade eller ljusrosa blommor; det är en hybrid mellan Thanksgiving- och Julkaktusen och dess blad liknar faktiskt den första av de två, men den blommar först i slutet av december, vilket är typiskt för alla julkaktussorter.

3. Schlumbergera Gold Charm

3. Schlumbergera Gold Charm

Elias Rovielo/Flickr

Schlumbergera Gold Charm är en spontan variant av den brasilianska tropiska skogen, kännetecknad av sin pråliga trumpetformade blomning i ljust gyllengul färg, som blir rosa om temperaturen sjunker under 13 grader. Den kräver en väldigt ljus plats med indirekt solljus samt alltid måttligt fuktig jord.

4. Schlumbergera Buckley

4. Schlumbergera Buckley

Empereur Day/Wikimedia Commons

Även känd som True Christmas Cactus, är denna sort en hybrid mellan S. truncata och S. russeliana spontanväxande i de tropiska skogarna i Sydamerika. Den föredrar därför halvskuggiga områden, den idealiska platsen inomhus är i ett fönster mot öst. Den blommar från mitten av november till februari, blommorna har den karakteristiska rosa färgen och formen av en trumpet.

Advertisement

5. Schlumbergera russellian

5. Schlumbergera russellian

Cola borator/Wikimedia Commons

S. russelliana kännetecnas av skåror längs kanterna på sina gröna stjälkar, och är en prydnadsart som producerar fantastiska långa, rosa blommor från mitten av november till tidig vinter. Den kräver mycket indirekt solljus och något svalare temperaturer än de andra sorterna.

Vilken av dessa är din favorit?

Advertisement