När är bästa tiden för att så gräsmattan? Låt oss ta reda på det med råd från experter

av Titti Carlberg

05 December 2023

När är bästa tiden för att så gräsmattan? Låt oss ta reda på det med råd från experter
Advertisement

Alla som har turen att ha en trädgård vill kunna njuta av sin uteplats, inte bara tack vare skuggan av träden och blommande växters färgsprakande livlighet, utan också tack vare det ljusa gröna i en frodig och välskött gräsmatta.

Men en vacker gräsmatta kan inte växa om den inte får rätt uppmärksamhet från oss och att ge den det kan vara en riktigt tröttsam uppgift, om man inte känner till dess egenskaper.

Bland de olika stegen som krävs för att skapa en grön gräsmatta är sådd en av de grundläggande, eftersom det är viktigt att börja på rätt sätt. Först och främst är det viktigt att välja rätt frön för vår personliga smak, våra behov och det klimatområde man tillhör.

För det andra är det nödvändigt att så gräset i rätt tid för att säkerställa att groning och efterföljande växt sker smidigt. Valet av den bästa perioden beror på olika faktorer som vilken typ av frö som väljs, klimatförhållandena i det område som är avsett för sådd och den tid som finns tillgänglig för oss. 

Så när är den bästa tiden att så gräs. För att svara på denna fråga måste 3 parametrar hållas i åtanke.

Advertisement

1. Frösort

1. Frösort

pursuit_happiness/Reddit

Först och främst är det nödvändigt att kunna skilja mellan de olika frösorterna, eftersom var och en kommer att ha sina specifika behov. Det finns två grundläggande sorters gräsmattor:

  • Mikrotermiskt: det är denna sort som tål vinterkyla bra, men som inte tål värmen. Den överlever till och med under 14 minusgrader. Exempel på den är gröen, rörsvingel och rajgräs
  • Makrotermisk: dessa är växter som kräver högre temperaturer för att överleva; deras optimala temperatur är runt 25-30 grader, de bromsar dock sin växt under 20 grader och stoppar den helt under 10. Exempel är soffgräs, Bermudagräs och zoysia.

 

Advertisement

2 Temperatur

2 Temperatur

MarcusObal/Wikimedia Commons

Rätt tid för att så en gräsmatta kan väljas baserat ppå temperaturen, vilken måste vara idealisk för att garantera korrekt och fullständig groning av den och även adekvat utveckling av rötterna. Jordtemperaturen under groningsfasen för mikrotermiska växter måste vara över 10 grader så därför är den bästa tiden för sådd under tidig vår runt mars/april och hösten i september/oktober, då jordens temperatur har stabiliserats på nivåer över 10 grader och det inte finns risk för sen eller tidig frost.

För de makrotermiska stiger dock den temperatur som är nödvändig för korrekt utveckling och av denna anledning skulle det vara att föredra att så under sen vår, i slutet av maj eller i början av hösten.

3. Bevattning

3. Bevattning

PxHere

Slutligen är också bevattning ett grundläggande element att ta hänsyn till vid sådd. Så din gräsmatta under en årstid då det inte regnar överdrivet mycket, vilket kan skada fröna. Se till att jorden alltid är fuktig, men inte helt blöt och då blir det nödvändigt att veta hur man doserar det klokt för att alltid garantera välbefinnande hos gräsmattan.

Utöver dessa enkla försiktighetsåtgärder påminner vi om att du inte ska trampa på gräset när det växer och därför kommer det att krävas inneslutningsåtgärder för att förhindra att någon går på det.

Är du redo att skapa en underbar gräsmatta?

Advertisement