Hellebore, en extraordinär växt: upptäck hur man sköter vinterrosen

av Titti Carlberg

05 December 2023

Hellebore, en extraordinär växt: upptäck hur man sköter vinterrosen
Advertisement

Ofta kallad "Julros" eller "Vinterros", är Hellebore (Helleborus) en örtartad växt som har den speciella egenskapen - du har säkert redan gissat rätt - att den blommar mitt i vintern, den period under året då allt annat går i ide, och man inte ser så många blommor. Trots de få timmar av ljus som kännetecknar den här årstiden i zoner med kalla temperaturer och ännu kallare längre norrut, lyckas hellebore dyka upp år efter år.

Det är i själva verket en perenn, som kan sås både i trädgården och som krukväxt inomhus, och som inte kräver mycket skötsel. Det finns olika sorter, som förändras i utseendet på kronbladen (dubbla eller inte, spetsiga eller runda...) samt i färgen. Det finns de ljusa med röda fläckar, men också de som blir rosa, lila och till och med vinröda.

Advertisement

Kuriosa om hellebore

Kuriosa om hellebore

Photo © Evelyn Simak (cc-by-sa/2.0)

Den sorts hellebore  som vi kallar "Julros" är särskilt den som kallas svart hellebore (Helleborus niger), känd sedan urminnes tider, då den till och med ansågs vara ett botemedel mot psykiska sjukdomar - men var försiktig, det är faktiskt en giftig växt!

Väldigt utbredd i Europa, speciellt i Balkanområdet, men det finns också många sorter som härstammar från östra Asien.

Varför kallas denne hellebore för "ros"? Om du tittar på den kommer du att förstå: i själva verket liknar den en vanlig blomma, nämligen stenrosen.

Advertisement

Hellebores skötsel

Hellebores skötsel

Macro Mama/Stocksnap

Föredragen exponering: dessa växter finns i naturen både på kanterna av fält och i skogen, vilket tyder på att de inte är särskilt krävande. Indikativt, i kallare områden är det bättre att ha dem inomhus eller i trädgården om den är ljus, så att de kan dra nytta av det under de vinterdagar då de blommar. I varmare områden trivs de dock ganska bra i halvskugga.

Med tanke på blomningsperioden kan de även placeras under höga träd och lövträd, vilket inte blockerar ljuset på vintern utan filtrerar det starkare ljuset i varmare perioder.

När det gäller jorden måste den dock vara rik och bördig, och framför allt väldränerad. De är växter som inte tål vattenstagnation. Du kan berika jorden med kompost och (en gång om året, utan att överdriva) med gödsel.

Pxhere

Pxhere

Bevattning av hellebore: de som lever utomhus är ganska autonoma på hösten och vintern, de kanske behöver följas lite under sitt första levnadsår. Däremot måste du hålla ett öga på de som planterats i kruka, även om de inte är särskilt stora. Du måste se till att de alltid är fuktiga, men att det inte finns någon stagnation, så känn efter på djupet.

När ska man plantera hellebore? Om marken inte är för hård och frusen på grund av kylan, kan du göra det när som helst. För att ge dem bästa chansen att möta vintern, och blomma utan problem, är det alltid bättre att plantera dem en bra bit innan, mellan slutet av sommaren och innan den första frosten på senhösten/tidig vinter. Men om du köper några i krukor nära julhelgen eller under vintern, överväg att låta dem stå kvar i de krukorna och plantera om dem till öppen mark eller större krukor först på vårkanten. 

Bland de vackraste sorterna pekar vi ut:

  • Corsican hellebore (Helleborus Argutifolius)
  • Östra Hellebore (Helleborus orientalis) ursprungligen från Grekland
  • Grön Hellebore (Helleborus viridis)
  • Helleborus purpurescens, med mörka blommor, ursprungligen från Ungern
  • Helleborus abchasicus, med dubbla blommor, ursprungligen från Kaukasus

Och när det gäller sorter finns det många, vi lyfter fram tre:

  • Helleborus x ericsmithii "Angel Glow"
  • Helleborus x hybridus "Glenda's Gloss"
  • Helleborus orientalis "Double Red"

Är du redo att välkomna en hellebore i ditt hem?

Advertisement