Är sängen kall och ovälkomnande på vintern? Värm upp den med dessa 8 knep

av Titti Carlberg

04 December 2023

Är sängen kall och ovälkomnande på vintern? Värm upp den med dessa 8 knep
Advertisement

En av vinterns stora olägenheter är den kalla sängen när man lägger sig på kvällen och det finns inget värre än kylan som välkomnar oss just i det ögonblicket som man mest behöver värme för att slappna av och vägledas mot en vilsam sömn.

Den goda nyheten är att värma ett täcke är en väldigt enkel operation, mycket lättare än att kyla det på sommaren. Så om du huttrar av kyla vid läggdags är några enkla steg tillräckligt för att se till att ditt täcke är varmt och redo att välkomna dig.

Kom ihåg att värmen från människokroppen är den huvudsakliga värmekällan för ditt täcke och därför, om kylan är acceptabel, kommer det vara tillräckligt att vänta den nödvändiga tiden för din kropp att släppa ut sin naturliga värme till miljön runt den och sakta vaggas i famnen på Morpheus i några minuter.

Vill du inte vänta på att din kroppsvärme ska agera och du är nyfiken på att veta hur du kan värma upp sängen utan överdriven ansträngning eller kostnad? Nedan avslöjar vi 8 intressanta knep.

Advertisement

1. Värm upp sovrummet

1. Värm upp sovrummet

Zynsaker1/Wikimedia Commons

Under natten kan användningen av radiatorer vara skadligt för din sömn och samtidigt är det överdrivet och onödigt dyrt: du kan dock värma upp ditt hem under kvällen, när det är dags att äta middag, genom att stänga sovrumsdörren så att värmen blir kvar inne utan att skingras. Lägg något skydd på fönsterbrädan mot drag, för att förhindra att det sipprar in kall luft och använd tjocka eller värmegardiner för att underlätta värmeisoleringen.

Advertisement

2. Varva lakan och täcken

2. Varva lakan och täcken

@wildflowerhome.interiors/Instagram

Det kan verka trivialt, men rätt lager av lakan och täcken är avgörande för att sängen ska värmas upp ordentligt. Att lägga flera lakan och filtar i lager, helst omväxlande tjocka och tunna lager, är faktiskt att föredra framför att bara använda ett täcke, eftersom att det kommer att främja värmeisoleringen och förhindra värmeförlust. Tack vare flera lager blir det dessutom lättare att avtäcka dig om du känner dig för varm under natten.

3. Rätt material

3. Rätt material

Theryn Fleming/Flickr

Välj rätt material om du vill ha en varm säng vid läggdags. Det bästa materialet för att garantera stor termisk komfort är garn, inte bara den klassiska fårullen utan också de mer värdefulla som Cashmere, Merino, Alpaca, alla som kan erbjuda rejäl mjukhet och en behaglig känsla av värme.

Ett utmärkt alternativ till garn är fleece, ett syntetiskt som simulerar dess egenskaper.

För lakan är det att föredra flanell, tjockare och mjukare än andra tyger och därför mer isolerande.

4. Pyjamas och strumpor

4. Pyjamas och strumpor

Shein.com

Vi håller med om att flanellpyjamas eller fleece inte är de mest attraktiva eller praktiska, men de kommer utan tvekan att hjälpa dig att sova lugnare genom att främja bättre värmeisolering. Om dina fötter är din svaga punkt och alltid är kalla, men också om du har den dåliga vanan att sova med fötterna utanför täcket, använd ett par rejält tjocka strumpor för att förhindra att de blir kalla.

5. Varmvattenflaska

5. Varmvattenflaska

Vulvani/Wikimedia Commons

Den som aldrig har använt en varmvattenflaska kan räcka upp handen. Tja, om du gillar att krypa ner under täcket och känna en omslutande värme som välkomnar dig, placera då en varmvattenflaska under täcket en stund innan du ska lägga dig. Du kan desstom låta den ligga kvar under täcket hela natten för att behålla värmen längre.

Advertisement

6. Madrassvärmare

6. Madrassvärmare

Amazon

Om de klassiska metoderna inte verkar tillräckliga för dig kan du alltid välja att utrusta din säng med en madrassvärmare, som till exempel ett madrassöverdrag eller en elektrisk filt. Elektriska värmare är dock ett ganka kostsamt val, särskilt när det gäller konsumtion, men de kommer säkert garantera dig en skön värme hela natten.

7. Se upp för fyllningen

När det är dags för duntäcken, försäkra dig om att det har rätt fyllning för att säkerställa tillräcklig värmeisolering under natten. Byt täcke genom att gradvis öka fyllningen, på så sätt har du alltid rätt temperatur under varje årstid.

Advertisement

8. Krama din sambo, ditt husdjur eller en kudde

8. Krama din sambo, ditt husdjur eller en kudde

Pexels

Slutligen påminner vi dig om att det inte finns något bättre än värmen från en annan levande varelse för att själv bli varm. Om du inte sover ensam, kryp då ihop tätt intill din sambo för att känna dig varmare. Alternativt, gosa med din hund eller låt din katt krypa ihop bredvid dig.

Men, om man inte har något husdjur? Nåväl, då har du din kudde.

God (och varm) natt!

 

Advertisement