Är din julstjärna helt grön? Hemligheten med att få den att blomma och bli röd lagom till högtiden

av Titti Carlberg

04 December 2023

Är din julstjärna helt grön? Hemligheten med att få den att blomma och bli röd lagom till högtiden
Advertisement

Poinsettia, känd för de flesta som Julstjärna, är en av symbolerna för vår högtid med sina lysande gröna blad och dess magnifika röda blomning under vintersäsongen. Nuförtiden finns den på marknaden i många olika nyanser, vita, gula, rosa eller brokiga hybrider, julstjärnan förblir ett av de absoluta huvuddekorationerna under julens högtid, men de försvinner ofta vid högtidens slut.

Ursprungligen från Mexiko och van vid specifika klimatförhållanden, överlever julstjärnan i själva verket knappast högtiden utan börjar snabbt tappa sina blad från och med februari månad. Även om det är normalt för denna växt, misstar många människor förlusten av dess blad för att den håller på att vissna och kastar den i soporna.

Om du har tålamod och uthållighet kan du dock få din julstjärna att överleva från ett år till ett annat, samtidigt som du märker att bladen är gröna. Hur får man den röd igen? Vi avslöjar den hemligheten nedan.

Advertisement

En fotokrom växt

En fotokrom växt

PickPik

Det kanske inte är alla som vet att julstjärnan är en fotokrom växt och, till skillnad från andra arter, kräver en period av mörker för att kunna avge sina blommor och börja färga sina blad. Speciellt denna växt tycker om korta dagar och kräver därför långa timmar av mörker för att fytokromen, växtpigmentet som ansvarar för denna färg, ska produceras.

Det du ska göra är därför ganska enkelt, även om det är krångligt. Du måste återskapa de ideala klimatförhållandena för blomning och i synnerhet:

  • temperaturen får aldrig sjunka under 16-18 grader. Att låta den stå inomhus är därför en bra idé, se bara till att undvika det kyligaste rummet;
  • se till att din julstjärna alltid står långt ifrån en värmekälla;
  • håll julstjärnan i totalt mörker i 12-16 timmar, till exempel från klockan 17:00 till 07:00 nästa morgon, helt enkelt med att täcka den med ett ljussäkert lakan eller flytta den till ett rum du aldrig använder, kanske till och med i en garderob;
  • Under dagen, från 07:00 till 17:00, kan du ha den stående i indirekt ljus, kanske placera den bredvid ett fönster som släpper in ljus.

Denna procedur måste upprepas dagligen med stor varsamhet i cirka 6-8 veckor med början från september månad.

Advertisement

Andra användbara tips för din julstjärna

Andra användbara tips för din julstjärna

PxHere

Genom att följa proceduren som anges ovan med konsistens och precision så kommer din julstjärna, på bara 4 veckor, få röda blad. Men de rätta ljus- och mörkerförhållandena är inte de enda som måste respekteras för att hålla din julstjärna vid perfekt hälsa under en längre tid:

  • Fuktighet: luften i våra bostäder tenderar att bli torr under vintern på grund av uppvärmning. Detta kan bidra till att julstjärnan tappar sina blad snabbare. Se därför alltid till att ha rätt luftfuktighet genom att använda en luftfuktare eller genom att regelbundet fukta eller spraya bladen. Du kan också gruppera dina tropiska växter och placera en skål vatten bredvid eller under krukorna.
  • Temperatur: som redan nämnts är växten ursprungligen från Mexiko och kräver därför en konstant temperatur, utan att utsättas för kallt eller för varmt drag. Se till att temperaturintervallen i miljön befinner sig mellan 16 till 22 grader.
  • Bevattning: den sista avgörande punkten, bevattning måste ske regelbundet och jorden måste alltid vara lätt fuktig, men aldrig helt blöt. Kontrollera jorden dagligen och vattna när den börjar torka ut.

Lycka till med din Poinsettie!

Advertisement