Vilka växter ska skyddas från vinterkylan i trädgården eller på balkongen?

av Titti Carlberg

01 December 2023

Vilka växter ska skyddas från vinterkylan i trädgården eller på balkongen?
Advertisement

Många av de växter som vi har i krukor på balkongen eller på marken i trädgården behöver skydd när vintern kommer med åtföljande temperaturfall. Risken i dessa fall är kopplad till frysning av saften kopplad till överdriven kall luft, förutom kallt drag som kan påskynda eller accentuera nedkylningen.

Växter som är känsliga mot kyla måste skyddas i sin helhet, var noga med att inte bara täcka luftdelen utan även rötterna genom mulching med blandat material. Det är ingen slump att i naturen, när löven faller från träden, landar de vid trädets fot, där de utgör ett slags skyddande lager. 

Att bara täcka luftdelen kan faktiskt leda till överdriven nedkylning av rotsystemet vilket därför skulle kunna ha svårt att ta upp näringsämnen från jorden vilket följaktligen skadar växten.

Så, vilka är växterna som behöver skyddas mot kylan under vintern? Vi har delat upp dem i kategorier som vi har listat nedan.

Advertisement

1. Unga växter

1. Unga växter

Mokkie/Wikimedia Commons

Vissa mycket motståndskraftiga växter, som står emot vinterns kyla utan att skadas under sitt vuxna liv, behöver dock skyddas under den första vintern de upplever, med ett lager kompost vid stammens bas.

Några exempel är rosor, men även fruktträd, häckar och buskar.

Detta är också fallet med fleråriga örtväxter, som förlorar sin luftdel för att producera nya skott när våren kommer, vars rötter nödvändigtvis måste skyddas med kompost för att undvika överdriven nedkylning.

Advertisement

2. Rustika växter

2. Rustika växter

Canaris/1Reddit

De är de mest motståndskraftiga, som kan tolerera temperaturen som även faller under nollstrecket, vissa rosbuskar kan även stå emor -25/-30 grader. Dessa växter måste dock hållas helt torra, i solen och utan kall blåst.

Växter som tillhör den europeiska floran tillhör denna kategori, med distinktioner i resistens beroende på olika ursprung som oleander, sedum och nejlikor, och även vissa träd och buskar som lagerblad, fikon och palmer. För alla dessa arter är det viktigt att utvärdera positionen: i ett typiskt torrt och vindstilla klimat kommer skydd inte att vara nödvändigt, dock bara i bergsområden, under vintrar med rik nederbörd.

3. Halvrustika växter

3. Halvrustika växter

KayaXiali/Reddit

Dessa är de växter som kan motstå kyla så länge temperaturen inte sjunker under 5-6 grader, de tolererar endast minimala och enstaka svängningar under noll om jorden är torr och det inte blåser. Det blir därför nödvändigt att skydda dem med kompostmaterial och täcka luftdelen i händelse av en extremt kall vinter.

I denna kategori ingår medelhavsväxter, som citrusfrukter, passionsblommor, rosmarin, olivträd, men även kaktusar, australiensiska växter, exotiska bmbuar och några exotiska växter som Strelitzia, Zamia, Dipladenia och Cycas.

4. Ömtåliga växter

4. Ömtåliga växter

NatureMan015252/Reddit

Slutligen, ömtåliga växter är alla de arter som kämpar för att tolerera temperaturer under 15 grader, som dukar under när temperaturen sjunker under 12. Det är växter som normalt odlas i kruka och därför lättare att skydda genom att ställa in dem i bostaden när temperaturen börjar sjunka. 

Alla våra krukväxter som pothos, ficus, alocasia men även exotiska blommande växter som hibiscus, oxalis, kassia, klivia och suckulenter.

Om det inte finns möjlighet att ställa in dem i bostaden måste man se till att täcka dem med kompost på marken och ett skydd över luftdelen.

Med dessa skydd kommer dina växter vara redo att överleva vintern!

Advertisement