Se upp för dold förbrukning: dessa är de mest energikrävande apparaterna även när de är avstängda

av Titti Carlberg

30 November 2023

Se upp för dold förbrukning: dessa är de mest energikrävande apparaterna även när de är avstängda
Advertisement

Teknik finns nu överallt i våra hem och dess spridning visar verkligen inga tecken på att stoppa. Allt blir mer och mer automatiserat, elektroniska hjärnor och apparater av alla slag är redo att hjälpa oss på alla områden. Dock till rätt pris.

Vi syftar inte bara på de ekonomiska utgifterna av köpen, utan snarare på kostnaden av dessa enheter på elräkningen. Det handlar om hundratals kronor, inte precis en utgift man kan ignorera utan att blinka. Det finns dock enkla försiktighetsåtgärder som avsevärt kan minska kostnaderna av deras närvaro! Låt oss se vilka.

De mest energikrävande elektroniska apparaterna

De mest energikrävande elektroniska apparaterna

Freepik

Det är först och främst nödvändigt att identifiera de två typer av förbrukning som har störst inverkan på ekonomin: när en elektrisk enhet är i drift och när den är i standby. Naturligtvis när de är i drift - särskilt de större apparaterna - är energiförbrukningen betydligt högre, men problemet är att vissa apparater fortsätter att göra avtryck på våra räkningar i dagar, månader och år, även när vi tror att de inte gör det.

Under tiden, låt oss se vilka apparater som förbrukar mest energi när de är i drift: kylskåpet och tvättmaskinen är överst på listan, med tanke på den ständiga användningen av dem, de förenas omedelbart av den elektriska luftkonditioneringsapparaten som lätt kan absorbera mer än 400 kWh om året när den tillhör den lägsta energiklassen.

Diskmaskin, ugn, mikrovågsugn och till och med telefonen visar sig vara lika oroande i dess konsumtion och bör därför användas med extrem sparsamhet: tänk på att bara hårtorken, en av de minsta apparaterna, kan absorbera upp till 2.300 watt. 

Men hur kan vi begränsa utgifterna?

Advertisement

Knep för att sänka summan på din elräkning

Knep för att sänka summan på din elräkning

Pvproductions/Freepik

Det är lätt att säga: första regeln är att välja apparater vars energiklass är den absolut högsta. Naturligtvis kommer den initiala kostnaden för att ta hem en av dessa pärlor vara betydande, men med tiden - tack vare dess låga förbrukning - kommer du att få tillbaka dina utgifter och kan börja spara: se det som en långsiktig investering.

En annan avgörande betydelse är att dra nytta av de tider under dygnet då det kostar mindre att använda apparaterna, vilket vanligtvis är tidigt på morgonen eller sent på kvällen. ECO-läget, om det finns bland inställningarna på dina apparater, kan ge ett bra resultat när det gäller besparingar: ta alltid hänsyn till det. Men det finns en annan enkel procedur som kan förvandlas till hudratals sparade kronor varje år.

Det som gäller apparater i standbyläge: när vi stänger av tv:n, sätter datorn i viloläge eller lämnar mikrovågsugnens lampor tända förbrukar de fortfarande energi! Och detta gäller också för laddare som sitter kvar i väggen - även med minimala kostnader - och för en mobiltelefon som laddar under en hel natt!

Faktum är att det räcker gott och väl med att utrusta sig med grenuttag vars strömflöde kan avbrytas med ON/OFF-brytare. Genom att göra det kan man faktiskt spara en avsevärd summa varje år! Vad väntar du på?

Advertisement