Har du slut på tvättmedel? Om du inte kan gå och handla kan du ersätta det med detta

av Titti Carlberg

29 November 2023

Har du slut på tvättmedel? Om du inte kan gå och handla kan du ersätta det med detta
Advertisement

Du behöver tvätta, men inser att du har slut på tvättmedel. Vad ska man göra om man inte har möjlighet att gå och handla? Någon kommer förmodligen att rota igenom alla skåp hemma på jakt efter någon bortglömd flaska och någon annan kommer säkert förlita sig på ett alternativt tvättmedel.

Man bör dock vara försiktig när man byter tvättmedel, eftersom andra tvättmedel inte är lämpliga för just din tvättmaskin eller du kan vara allergisk mot någon komponent i ett speciellt tvättmedel. Även kroppsrengöringsmedel som duschtvål och schampo kan vara olämpliga, eftersom de kan skada dina kläder eller tvättmaskinen.

Om du verkligen behöver tvätta kläder och inte vill tvätta dem för hand, finns det bra alternativ bland naturliga medel, produkter som normalt finns i allas hem och som därför är lättillgängliga vid behov.

Varför är vissa alternativ inte lämpliga för tvättmaskinen och vilka produkter kan användas som ersättning för tvättmedel. Låt oss se nedan.

Advertisement

Vilka risker uppstår med att använda fel tvättmedel?

Vilka risker uppstår med att använda fel tvättmedel?

regent88/Reddit

Tvättmedel är framtaget speciellt för den specifika hushållsapparaten och är därför lämplig inte bara för att effektivt tvätta våra kläder, utan också för att respektera tygerna, de olika komponenterna i tvättmaskinen och vår känsliga hud, eftersom tygerna kommer ju att vara i kontakt med huden.

Av denna anledning måste man vara väldigt försiktig när man byter tvättmedel så man inte löper några risker:

  • Rengöringsmedel för hushållet, som till exempel diskmedel skummar för mycket och även en pytteliten mängd kan producera för mycket skum under tvättcykeln, vilket gör att det fastnar i tygerna. Men inte bara: tvättrumman kommer oundvikligen att fyllas med skum tills den svämmar över, vilket tvingar dig att torka upp det från golvet, medan pumpar och avlopp kommer att överbelastas av denna överdrivna mängd och kan skadas. Slutligen är diskmedel överdrivet aggressivt vid kontakt med huden och kan orsaka irritation eller utlösa allergi hos känsliga personer.
  • Kroppsrengöringsmedel som duschtvål och schampo är säkra för vår hud, eftersom de är speciellt framtagna för att rengöra den, men de har dock samma problem som hushållsrengöringsmedel när det gäller produktion av skum. Även i detta fall är en liten mängd produkt tillräckligt för att skapa överdrivet skum som kan svämma över och skada apparaten och tygerna.

Advertisement

Vad kan man ersätta tvättmedel med

Vad kan man ersätta tvättmedel med

Creativo

Det finns många bra alternativ till tvättmedel bland naturliga produkter, som vanligtvis alltid finns tillgängliga hemma och kan vara till hjälp vid behov, utan att ta till några riskfyllda rengöringsmedel för tvätten och vitvaran.

Bland dessa är den första man tänker på Marseille-tvål, som i alla tider har använts till handtvätt och därför perfekt för att tvätta våra tyger. Man kan använda den som en förbehandling genom att gnugga den fuktade tvålen direkt på en fläck vid envis smuts, men den är också perfekt i tvättmaskinen, riv av några flingor och stoppa dem direkt i trumman.

Bikarbonat kan också vara ett bra substitut för tvättmedel, tillsätt 2 matskedar direkt i tvättmaskinens trumma.

Om man däremot vill prova att förbereda ett riktigt tvättmedel kan man koka upp 100 gram tvålflingor tills de är helt upplösta, tillsätt sedan 50 gram bikarbonat (och om du har 50 gram tvättsoda) blanda allt med en stavmixer. Detta tvättmedel kan hällas direkt i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman, men en rekommendation är att inte använda det på garn, siden och ömtåliga tyger.

Slutligen, kom ihåg att om din tvätt inte är särskilt smutsig kommer vatten och tvättmaskinens verkan att räcka för att göra den ren.

Advertisement