Om du vill se blommor även på vintern, unna dig skönheten i dessa 5 växter hemma

av Titti Carlberg

30 November 2023

Om du vill se blommor även på vintern, unna dig skönheten i dessa 5 växter hemma
Advertisement

Vi tänker ofta inte på det, utan vi tar bara för givet att blommor bara kan beundras från vår till tidig höst. Det kanske stämmer för ett stort antal växter, men det betyder inte att det inte finns några sorter som ger oss sin blomning under vintermånaderna.

Det finns några, väldigt kraftfulla, som är perfekta för att lysa upp hörnen i din trädgård med färg, och andra som du kan ha på balkongen eller inomhus.
Nedan visar vi dig 5 av dem!

Advertisement

Tidig Calycanthus (Chimonanthus calycanthus praecox)

Tidig Calycanthus (Chimonanthus calycanthus praecox)

Rose Barni

Den brukar bli redo att blomma till jul, med sina fantastiska gyllengula blommor och röda hjärta som som doftar gott! Och det är inte allt: denna växt är mycket resistent mot kyla, den vet hur den ska anpassa sig till olika situationer, växer snabbt och ganska sprudlande. Innan den blommar är det bladen som blir gyllengula, vilket gör den extremt dekorativ redan på hösten.

Du kan också plocka blommande kvistar från den för att känna doften i ditt hem, vilken sprids under en längre tid om du sätter kvistarna i en vas med vatten. Sedan, på våren, kommer bären - giftiga för oss - men ätliga för fåglar! Perfekt i trädgården, även nära ett staket, och där det finns plats för den att växa!

Advertisement

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum)

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum)

Bakker

Även här har vi en triumf av gyllengult som visar sig på vintern, när plantan har tappat bladen. I vissa områden med hårt klimat kan den börja blomma i slutet av vintern, inte tidigare. Vinterjasmin är resistent mot kyla, är en klätterväxt med kraftig tillväxt och föredrar soliga lägen: genom att säkerställa det kommer blomningen bli riklig och framför allt kommer det att vara värt att njuta av doften från dess omisskännliga blommor.

Kamelia

Kamelia

Pxhere

De blommar från december till mars, fyllda med dubbla eller tredubbla blommor, ibland är de så många att grenarna böjer sig. De föredrar ljusa områden men inte att utsättas för direkt solljus. I områden med tempererat klimat kan de lätt odlas i öppen mark, medan om de lägsta vintertemperaturerna ofta faller under noll grader är det att föredra att odla dem i stora krukor och skydda dem under den mest kyliga perioden. Undvik vattenstagnation och de kräver inte mycket skötsel!

Erica carnea

Erica carnea

Pxfuel

Erica carnea, vårljung, är en av få sorters ljung som blommar på vintern: den har en höjd som sträcker sig från 15 till 35 cm. Den föredrar solen, men var försiktig: om den odlas i öppen mark (där den ger sitt bästa) är det bättre att inte välja en punkt där den står mitt under den stekande sommarsolen, föredra en där det finns bra ljusstyrka men skydd under de varmaste timmarna av den årstiden.

Blomningen börjar i februari, och blommorna är svagt doftande. Den ska placeras i sur jord blandad med torv och bevattna på våren och sommaren, undvik vattenstagnation. Det är en pärla som är värd att lära känna!

Cyklamen (Cyklamen)

Cyklamen (Cyklamen)

Kuba Macioszek/Pexels

Vem känner inte till cyklamen? De är bland de vanligaste växterna att odla hemma eller i trädgården, vackra att se på även när det bara finns blad på den, med sin otroliga design, och sensationell när blommorna slår ut, som kan ha alla nyanser från vitt till rosa, till violett. Under idealiska förhållanden förblir de i blom hela vintern fram till våren: perfekta att ge bort och ta emot, och alltid perfekta att köpa!

Vilken av dessa växter gillar du mest?

Advertisement