Tycker du att det verkar omöjligt att få blankt rostfritt stål? Inte med trärengöringsspray

av Titti Carlberg

28 November 2023

Tycker du att det verkar omöjligt att få blankt rostfritt stål? Inte med trärengöringsspray
Advertisement

Vi kan alltid hålla våra möbler rena tack vare användningen av rengöringssprayer speciellt framtagna för deras ytor, som gör att du inte bara kan glömma de irriterande fläckarna som fastnar på dem, utan också polera dem noggrant och alltid ha dem lika glänsande som nya.

Med en mer hållbar livsstil i sikte är en av de åtgärder som kan vidtas är förvisso användningen av färre rengöringsmedel, som kan tjäna fler syften, vilket minskar antalet flaskor och rengöringsmedel som lätt förorenar miljön efter användning. På samma sätt kan valet av naturliga produkter att vara ytterligare ett sätt till vårt förfogande att hjälpa miljön utan att ge avkall på komforten.

Så har du aldrig undrat vad rengöringsmedel för trä kan vara användbart till, förutom till trämöbler? 

De mest moderna av oss älskar det futuristiska utseendet på metallytor och väljer därför metallbeklädnader för inredningstillbehören och i synnerhet för hushållsapparater. Men vi vet alla hur lätt det är för fläckar att fastna på dessa ytor och hur svårt det är att rengöra dem.

Det är just här rengöringsmedel för trä kommer till vår hjälp. Låt oss upptäcka hur.

Advertisement

Hur man rengör rostfritt stål med trärengöringsmedel

Hur man rengör rostfritt stål med trärengöringsmedel

Nenand Sotjkovic/Flickr

Rostfritt stål utsätts lätt för fläckar och märken, för att inte tala om fingeravtryck som ofta fastnar på ytan och är särskilt svåra att få bort. Faktum är att i dessa fall verkar ingen rengöringsprodukt vara tillräckligt effektiv och det blir nödvändigt att polera stålet ständigt för att återställa det till sin naturliga glans.

En väldigt bra metod för att polera stål är att använda olivolja, men som tyvärr lämnar en fet och hal hinna på ytan, samt inte garanterar en bra hygien då det är en organisk förening. Det är här trärengöringsmedel kommer till vår hjälp. I själva verket, precis som stål, kan trä framgångsrikt poleras med olivolja och rengöringssprayer som är formulerade med vegetabiliska oljor för att garantera perfekt polerade ytor.

Du kan därför spraya lite trärengöringsmedel på en mjuk mikrofiberduk och torka av ytan på din köksapparat, dock inte med cirkulerande rörelser, utan följ metallens fibrer. Du kommer märka att ytorna blir på nytt perfekt blanka och fria från fläckar, märken och fingeravtryck på ett ögonblick.

Advertisement

Naturliga medel för en perfekt rengöring av stål

Naturliga medel för en perfekt rengöring av stål

Marco Verch Professional Potographer/Flickr

Men tänk om vi istället vill ta till naturliga rengöringsmedel för att rengöra våra köksapparater? Förutom ekologiska och hållbara rengöringsmedel kan vi hitta olika allierade i skafferiet.

  • Vinäger och citron, men även citronsyra, är väldigt effektiva om ytan är grumlig av kalkrester. För att polera stålet i detta fall, räcker det med att blanda saften från en citron - eller alternativt ett glas av en lösning på 200 gram citronsyra i 1 liter vatten - med 4 matskedar vitvinsvinäger. Spraya direkt på ytan och gnugga med en mikrofiberduk.
  • Bikarbonat är däremot väldigt användbart på beläggningar av annan karaktär än kalksten och kan strös ut över ytan innan du gnuggar med en mjuk fuktig svamp, eller så kan du förbereda en pasta med lite vatten att gnugga med en svamp.
  • Slutligen är denaturerad alkohol också väldigt effektivt vid rengöring av rostfritt stål och kan enkelt appliceras med en mikrofiberduk. Denna produkt tenderar dock att torka ut ytan, vilket sedan kräver polering för att återfå sin glans.

Vilket rengöringsmedel föredrar du för rengöring av dina köksapparater?

Advertisement