Hur man förvarar ved på rätt sätt: undvik de klassiska misstagen som kan förstöra den

av Titti Carlberg

29 November 2023

Hur man förvarar ved på rätt sätt: undvik de klassiska misstagen som kan förstöra den
Advertisement

Vintern är här: aldrig förr är det mysigare än vid den här tiden på året att kunna koppla av i sitt hem, kanske njuta av värmen från en öppen spis! Ingen dålig tanke, eller hur? Men för att göra detta måste man först arbeta i god tid innan vintern för att hantera nödvändiga resurser till en öppen spis eller en speciell kamin.

Vi pratar naturligtvis om ved: ett flitigt använt bränsle som det är viktigt att veta hur man ska ta hand om det. I det här fallet staplas veden för att skapa det som ska räcka under en hel vinter. Dess lagring sker dock inte alltid på rätt sätt... 

Advertisement

Farorna med att stapla ved felaktigt

Farorna med att stapla ved felaktigt

Freepik

Att stapla veden ovanpå varandra verkar ganska enkelt och utan några konsekvenser, men så är det inte alls: det är väldigt viktigt att välja stället där det dyrbara bränslet ska placeras och hur man ska skydda det. Låt oss upptäcka varför.

För det första är det ingen bra idé att förvara veden för nära ditt bostadshus. Visst är det bekvämt att bara behöva gå några steg för att hämta de klabbar man behöver, men detta gäller inte bara oss: en mängd insekter och parasiter kan göra detsamma! Termiter, myror som kallas "trämyror" och många andra som knappt kan ge sig till tåls innan de bosätter sig i ditt virke och kanske sedan tar sig in i ditt hem för att ta en titt på vad som finns i det...

Dessutom finns det en annan väldigt viktig aspekt att tänka på: regnvatten kan allvarligt äventyra träet. Man vill väl helst inte behöva ta itu med för mycket rök, svår förbränning och risken med att elden självsläcker sig alldeles för snabbt? Så, man måste förstå exakt var och hur man ska stapla vedklabbarna. Här följer några riktlinjer som vi rekommendera att följa.

Advertisement

Hur man staplar ved på korrekt sätt

Hur man staplar ved på korrekt sätt

Woodlanddirect

Så låt oss komma till det: det är väldigt viktigt att följa dessa instruktioner.

Ska man förvara veden inomhus där det är torrt? Nej, det ska man aldrig göra på grund av risken att få huset fullt av parasiter och det är även farligt vid en eventuell brand.

Förvara veden utomhus bredvid bostadshuset? Inte ens med ett minimaliskt avstånd på några meter rekommenderas det för att förhindra att regnvatten rinner från taket ner på virket och väter det.

Vedklabbarna bör därför först staplas upp på ett stativ - som en lastpall - och placeras i ett ventilerat utrymme där det kan torka helt, men samtidigt utan risk för att bli fuktigt. Därför bör den förvaras antingen på en stängd men torr plats eller på en ventilerad plats utomhus. Slutligen, överväg om du ska täcka det - delvis - eller inte baserat på årstid: under vintern är det att föredra att göra det och tvärtom under sommaren.

Kom ihåg att lämna en "framsida" öppen i ditt förråd så att veden får tillräckligt med luft

Advertisement