Varning: uppkomsten av svartmögel runt fönstren ökar avsevärt på vintern

av Titti Carlberg

28 November 2023

Varning: uppkomsten av svartmögel runt fönstren ökar avsevärt på vintern
Advertisement

Under vintern måste man hantera väldigt kalla temperaturer. Detta leder inte bara till en högre elräkning på grund av att värmeelementen slås på, utan också att den fruktade svartmögelsvampen kan bildas.

Dåligt upplysta och fuktiga hörn föredras av den hatade svampen, den föredrar helt enkelt en sådan miljö. Fönster utsätts därför ofta för uppkomsten av svartmögel på grund av regn, frost och för lite exponering av solen. Hur ska vi göra i dessa fall för att förebygga och eventuellt eliminera detta farliga problem? 

Advertisement

Varför det bildas mögel och hur man kan förhindra det

Varför det bildas mögel och hur man kan förhindra det

Wirestock/Freepik

Mögel, som vi redan nämnt, sprider sig i väldigt fuktiga miljöer och det räcker med en kort period då de senare försummas för att vi ska slåss mot ett verkigt potentiellt hot. Den mest drabbade platsen är vanligtvis badrummet: vattenångan som kommer från duschen övergår snabbt till kondens, som i sin tur stagnerar och infiltrerar en yta.

Vi vill påminna dig om att mögel, framför allt svartmögel, är väldigt skadligt för vår hälsa eftersom det ständigt frigör gifter som, om de andas in, kan leda till uppkomsten av fysiska komplikationer och vissa relaterade till nervsystemet. Därför måste du absolut eliminera det omedelbart du ser det. Men det är dock ännu bättre att vidta säkerhetsåtgärder som handlar om att förhindra att det uppstår, låt oss se hur.

Nyckelordet i dessa fall är "värme": om du kan hålla ditt hem tillräckligt varmt, kommer du inte få några problem. Det är tydligt att det inte alltid är möjligt att värma upp varje hål i en bostad effektivt och därför kan du överväga idén att köpa en avfuktare som kan göra miljön torrare och mindre åtkomlig för mögel.

Vidare hjälper montering av termoglas eller dubbelglas mycket att hindra uppkomsten runt fönstren, vilket är en av de vanligaste punkterna som drabbas av svampen. Kort sagt, att isolera fönstren för att undvika eventuell vatteninfiltration är ett bra sätt att undvika problemet. Men vad ska man göra om mögel redan har bildats? 

Advertisement

Hur man eliminerar svartmögel från fönstren

Hur man eliminerar svartmögel från fönstren

Freepik

I det här fallet finns det inget annat att göra än att ta bort det, låt oss se hur. Men innan du påbörjar en operation rekommenderar vi dock att du utrustar dig med lämpligt skydd, såsom handskar, glasögon och ett munskydd. Nåväl, låt oss sätta igång.

Blekmedel är en kraftfull allierad för att få bort svartmögel: applicera det på det drabbade området och låt produkten verka i minst 20 minuter.

Om du inte vill använda en så kraftfull produkt, oroa dig inte , det finns ett helt naturligt medel som är rätt för dig: en lösning på vatten och vitvinsvinäger! Förbered en sprayflaska med mycket vinäger och späd ut det med lite vatten beroende på hur mycket mögel som ska tas bort. Spraya sedan hela det drabbade området och vänta i drygt en timme, avlägsna eventuella rester med en porös svamp.

På stora ytor av svartmögel (mer än en kvadratmeter) rekommenderar vi att du kontaktar ett proffs.

Advertisement