Mattsvart mani: upptäck hur du får ut det mesta av den mjuka charmen hos satinsvart

av Titti Carlberg

27 November 2023

Mattsvart mani: upptäck hur du får ut det mesta av den mjuka charmen hos satinsvart
Advertisement

En svår färg i inredning, svart, men också väldigt älskad. Och nyligen har dess satinversion, den så kallade mattsvarta, blivit mycket populär inom inredning. outgrundlig och djupgående, det är en ton som förändrar uppfattningen av utrymmen när den används på stora ytor, eller som tydligt understryker former när de begränsas till accenter här och där.

Svart är alltså en neutral nyans, en av de som kombineras med ett oändligt antal andra, så det kan beaktas som bakgrunden att arbeta på, eller accenten för att ackompanjera andra paletter. Kort sagt, mångsidig och fascinerande, det är verkligen värt att överväga att infoga det i din heminredning. Låt oss se hur.

Advertisement

Satinsvarta väggar

Satinsvarta väggar

Pinterest

Det mest uppenbara sättet att använda mattsvart är på väggarna: det mjukar upp kanterna med sin satinfinish som inte reflekterar, utan absorberar ljus. Vilket naturligtvis innebär att den passar i rum som släpper in mycket naturligt ljus, och där det inte behövs någon stark ljusstyrka för att kunna koncentrera sig, som kanske i en studio.

Om risken är att miljön mörknar för mycket kan du kanske tänka dig att välja bara en vägg, eller specifika delar i svart.

Advertisement

Mattsvarta möbler

Mattsvarta möbler

Pinterest

Vi sa att det är en neutral färg och vi vet att det "passar till allt". Så hela möbler, i nästan vilket rum som helst, såväl som vitvaror, skulle kunna ha en satinsvart finish. Det här köket visar hur vissa svarta väggskåp och hyllor kan integreras väl i träet.

blog.polycor.com

blog.polycor.com

Det är i synnerhet köksbänkarna, eller till och med de runt handfaten, även i badrummet, som många vill se i satinsvart. Rent estetiskt är det fantastiskt, inget att säga om det, och det har också fördelen att det döljer vissa typer av smuts, förutom kalkavlagringarna från vattnet.

Kombinationerna som fungerar med svart

Kombinationerna som fungerar med svart

Lisa Cohen/adoremagazine.com

Med svart, sa vi, går alla de mest populära färgerna bra: vitt, alla sorters grått, beige, träfärgat och till och med växtgrönt. Därför kombineras trä och naturlig sten perfekt. Men även de metalliska tonerna i kranar, lampor och dekorationer kan sticka ut med glamour i ett svart sammanhang, som i det här badrummet.

Mattsvart endast för tillbehör och komplement

Mattsvart endast för tillbehör och komplement

diannedecor.com

Föreställ dig det satinsvarta som om det vore ett skiljetecken på ett vitt ark. Det är den effekten det fär när det bara används på små element och inredningstillbehör: handtag eller till exempel accessorier

Advertisement
historiadesign/Instagram

historiadesign/Instagram

I den meningen är den också väldigt populär när det kommer till vattenkranar: den anpassar sig till diskhons keramik, men också till kvarts och andra stenar, såväl som kompositlösningar eller till och med färgat stål.

bouclair.com

bouclair.com

Vackert, även när det är färgen som täcker lampor, vaser och andra designföremål som vi använder för att möblera och dekorera samtidigt, och även i dessa fall behöver inte satinfinishen betyda att ytan måste vara slät. Denna golvlampa har en nyfräst skärm som är väldigt elegant.

Är du redo för mattsvart i ditt hem?

Advertisement