Jaga bort spindlar definitivt från ditt hem med dessa effektiva gör-det-själv-medel

av Titti Carlberg

27 November 2023

Jaga bort spindlar definitivt från ditt hem med dessa effektiva gör-det-själv-medel
Advertisement

Spindlar är bland de vanligaste parasiterna i våra hem och även om de ofta inte alls är farliga för människor, och de visar sig vara väldigt användbara i kampen mot irriterande insekter som myggor och kackerlackor, är det också sant att de är bland de mest ovälkomna gästerna.

Det finns många anledningar till varför spindlar väljer att bosätta sig i våra hem, och de utgör självklart inget hot mot oss om de visar sig separat från varandra: i dessa fall kan de lätt ha tagit sig in genom ett öppet fönster, men situationen förändras när vi dagligen måste ta itu med flera exemplar av dessa irriterande 8-benta varelser.

Att bli av med dessa inkräktare är bara det första steget: efter att du har jagat ut dem kan de faktiskt dyka upp igen efter en kort tid, om vi inte ser till att eliminera orsakerna till deras inträde i våra hem.

Men vad är det som lockar spindlar till våra hem och vad kan vi göra för att hålla dem borta? Det förklarar vi nedan.

Advertisement

Vad är det som lockar spindeln att ta sig in i våra hem?

Vad är det som lockar spindeln att ta sig in i våra hem?

Creativo

Även om vi inte inser det, gör vi dagligen några banala misstag som kan få vårt hem att framstå som en inbjudande tillflyktsort för spindlar istället för att hålla dem borta:

  • sopor: sophinkar bör alltid hållas stängda för att förhindra att flugor lockas till dem och tillsammans med dem, även spindlar som livnär sig på dem;
  • mat: vanan att lämna mat efter att ha lagat den eller efter att ha ätit kan locka till sig inte bara spindlar, utan många andra insekter som hittar en enkel näringskälla i våra rester;
  • luftfuktighet: ett fuktigt hus är inte bra för vårt välbefinnande men drar också oundvikligen till sig många insekter  som förökar sig i miljöer med en hög andel fukt, vattenstagnation i faten under krukväxterna, diskbänken, bänkskivor eller på golvet, vilket inte bara förstör möblerna och underlättar spridning av mögel, vilket gör luften ännu mindre hälsosam och är dessutom en stark attraktion för spindlar och andra insekter;
  • ljus: spindlar attraheras av ljus, som de anser vara en värmekälla att ta sin tillflykt till. Att släcka alla onödiga lampor under natten kommer, förutom att främja vår sömn, eliminera lockelsen för dessa irriterande gäster.

 

Advertisement

Effektiva naturliga medel mot spindlar

Effektiva naturliga medel mot spindlar

Heartlover1717/Flickr

Förutom de försiktighetsåtgärder som anges ovan, finns det några effektiva naturliga medel för att eliminera spindar från våra hem? Naturligtvis, och de är dessutom ganska billiga och enkla att använda:

  • salt: lös upp lite salt i vatten för att spraya direkt på spindlarna eller vid den möjliga ingånspunkten för att snabbt eliminera dem och undvika nya angrepp;
  • vitvinsvinäger: dess lukt är obehaglig för spindlar, som omedelbart kommer att lämna ditt hem. Förbered en lösning som består av lika delar vatten och vinäger, spraya där du har sett spindlarna och i möjliga åtkomstpunkter;
  • växter: om du har gröna växter kan du välja att skaffa de sorter som naturligt avvärjer ovälkomna gäster. Speciellt aromatiska växter avger en behaglig doft för oss, men ovälkomna för de flesta insekter, vilket håller dem borta: de bästa är pepparmynta, rosmarin, basilika, lavendel och eukalyptus. Krysantemum och ringblommor är istället perfekta för att föra in livlighet och färg i ditt hem och samtidigt bli av med irriterande hyresgäster.

Det mest effektiva medlet mot spindlar i bostaden

Det mest effektiva medlet mot spindlar i bostaden

druidzrok16/Reddit

När du lägger märke till spindlar i ditt hem är den mest effektiva metoden för att bli av med dem att först och främst dammsuga bort alla nät och spindlar, därefter noggrant rengöra hela ditt hem och se till att hålla det frtt från spindeldjur med ett naturligt medel gjort med väsentliga oljor. Blanda 40 droppar valfri eterisk olja med 150 ml vatten och 150 ml ren alkohol. Blanda ingredienserna noga - alkoholen gör så att de eteriska oljorna löser upp sig - och spraya på alla platser där du har upptäckt spindlar och möjliga ingångspunkter. 

De bästa eteriska oljorna i det här fallet är pepparmynta, tea tree-oil, eukalyptus, ros, citrongräs, kanel, citrus och lavendel, men du kan blanda de eteriska oljor du har till förfogande eftersom du vill parfymera ditt hem med en behaglig doft.

Använd eterisk oljespray varje månad för att hålla ditt hem alltid behagligt väldoftande och fritt från spindlar!

Advertisement