Hur man förbereder en sjudgryta med de typiska dofterna för vintersäsongen och högtidsdagar

av Titti Carlberg

26 November 2023

Hur man förbereder en sjudgryta med de typiska dofterna för vintersäsongen och högtidsdagar
Advertisement

Varje årstid präglas av en uppsättning dofter och vintern är verkligen inget undantag. Även om kylan och nederbörden verkar vilja radera ut varje doft tillsammans med färgerna de döljer, sticker vintern också ut för sina behagliga dofter, typiska, varma och välkomnande och i skarp kontrast till de allt kallare temperaturerna.

För att få in den här säsongens dofter i våra hem har vi olika möjligheter och bland dessa är en av de mest suggestiva förberedelserna av en Simmer Pot. Dess namn på engelska betyder "slow-fire cooking pot" och hänvisar till dess beredning som sker genom en infusion av frukt och kryddor som värms upp över långsam värme.

Hur tillagas en sjudande gryta, och hur kan den hjälpa oss att omsluta våra hem i högtidens behagliga och värmande doft? Vi förklarar det för dig nedan.

Simmer Pot: grundläggande instruktioner för att göra den under varje årstid

Simmer Pot: grundläggande instruktioner för att göra den under varje årstid

Freyas_Fire/Reddit

Simmer Pot kan tillagas alla årstider, variera ingredienserna för att få en doft som passar bättre för den aktuella årstiden, men basen för tillagningen är alltid densamma.

Först och främst behöver du en gryta som du fyller med 3/4 vatten som du låter koka upp. Sänk värmen och avtäck grytan när den börjar avge ånga, tillsätt de valda ingredienserna och låt sjuda på svag värme, se till att vätskenivån aldrig sjunker under halva grytan och fyll på vid behov.

Tack vare detta enkla knep kommer ditt hem alltid att dofta behagligt och du kan välja din favoritdoft beroende på årstid eller, varför inte, beroende på ditt humör.

Advertisement

Ingredienser för en vinter Simmer Pot

Ingredienser för en vinter Simmer Pot

Rhooja/Reddit

För att njuta av vinterns varma och omslutande doft kan du inkludera olika ingredienser i din vinter Simmer pot.

  • Äpple, kanel apelsin och kryddnejlika kommer att sprida en väldigt trevlig äppelpajdoft i ditt hem;
  • för en kryddig, julaktig sjudgryta, använd skivor av äpple och citrusfrukter som apelsin, citron, mandarin och grapefukt, tillsätt rosmarinkvistar, kryddnejlika, kanel och muskotnöt:
  • alternativt kan du smaksätta din jul med en Simmer Pot baserad på enbär, apelsin, kryddpeppar, rosmarin, kryddnejlika och kanel;
  • för en renande doft som lämnar en känsla av renhet, välj apelsin, salvia, kanel, anis, rosmarin, enbär och lagerblad;
  • för Alla Helgonhelgen välj en blandning baserad på sockrade apelsiner, äpplen, citroner, kryddnejlika rosmarin, lagerblad, ros, svartpeppar och kanel.

I allmänhet för att värma upp dina vinterdagar föreslår vi att du föredrar de intensiva aromerna av äpplen och citrusfrukter, de varma tonerna av kryddor, de sötare av vanilj, tillsätta balsamiska toner av eukalyptus, enbär eller tall för att bibehålla välbefinnandet i luftvägarna.

Ta fram grytan, det är dags att förbereda en Simmer Pot!

Advertisement