Håll dina krukväxter från värmeelementen under vintermånaderna

av Titti Carlberg

24 November 2023

Håll dina krukväxter från värmeelementen under vintermånaderna
Advertisement

Med kylans ankomst börjar vi höja graderna på värmeelementen i vårt hem och vi förleds felaktigt att tro att våra växter kan dra nytta av det, eftersom deras ursprung i de flesta fall är tropiskt. Men att höja temperaturen i hemmet är kanske inte alltid en bra idé, framför allt som uppvärmning tenderar att torka ut luften vilket gör att växterna kan drabbas av låg luftfuktighet. Dessutom kan överdriven värme skada dem, bränna deras blad och skapa en belastning på deras välbefinnande.

Lyckligtvis är det möjligt att skydda våra växter från uppvärmning under vintern genom några enkla åtgärder, som gör att vi kan garantera rätt luftfuktighet för dem och behagliga temperaturer för oss, som kommer att kunna njuta av värmen i hemmet utan problem. Tack vare dessa knep kommer du att kunna återskapa den idealiska miljön i ditt hem för alla dess växt-, djur- och människors invånare.

Nedan delar vi med oss av några användbara tips för att skydda dina växter från uppvärmning under vintermånaderna.

Advertisement

Skydda växterna från eldstäder och radiatorer

Skydda växterna från eldstäder och radiatorer

fin-young-fit-man/Reddit

Att placera växterna nära eldstäder och värmeelement leder till överhettning, vilket kan skada dem eller bränna deras blad och rötter om du har dem stående rakt ovanför värmekällan. Du bör därför se till att placera dem tillräckligt långt ifrån för att säkerställa att de inte blir utsatta för den direkta värmen, du kan känna själv genom att lägga en hand bredvid växterna, om det är varmt måste du flytta växterna till en annan plats.

En annan aspekt att ta hänsyn till är luftfuktigheten, som kan garanteras genom att spraya direkt på bladen: alternativt kan du placera ett fat med vatten bredvid växterna eller under dem, se dock till att rötterna inte är blöta hela tiden, kanske genom att lägga i ett lager stenar i krukan. På så sätt riskerar de att inte ruttna, utan den gradvisa avdunstningen av vattnet kommer att garantera dina växter en konstant fuktighetsnivå.

Advertisement

Skydda växterna från golvvärme

Skydda växterna från golvvärme

brotherfudZ/Reddit

Golvvärme, som strålar underifrån, kan bränna rötterna på dina växter, medan när den stängs av orsakar en nedkylning av stödytan, vilket orsakar alltför stora temperaturförändringar för deras välbefinnande. I det här fallet räcker det att höja dina växter genom att placera dem på möbler, bord eller hyllor.

Vad händer om växterna är för stora för att höjas från golvet? Inga problem: du kan enkelt skapa skapa en isolering med en tjock matta helst gjord av kork.

Som i föregående fall kommer det att vara nödvändigt att hålla luftfuktigheten konstant genom att spraya bladen eller brickor med vatten nära växterna.

En utmärkt lösning i dessa fall är användningen av ett växthus, som inte bara kommer att skydda växterna från överdriven värme, utan kommer också att säkerställa en konstant och tillräcklig fuktighetsnivå.

Allmänna regler för att skydda växterna från uppvärmning

Allmänna regler för att skydda växterna från uppvärmning

doodlevettes/Reddit

Oavsett vilken sorts uppvärmning du har i ditt hem så finns det några allmänna regler som kan hjälpa dig att göra livet för dina växter så enkelt som möjligt:

  • Försök att gruppera växterna och placera dem i de mest fuktiga miljöerna i huset, som badrummet eller köket; gruppering gör det också möjligt för dig att skapa ett litet mikroklimat inne i rummet, vilket lättare garanterar rätt fuktighetsnivå.
  • Om dina växter står i ett torrt rum kan du använda luftfuktare.
  • Vattna växterna korrekt och spraya kontinuerligt bladen för att kompensera förlust av vatten på grund av luftens torrhet, men var alltid noga med att inte låta jorden bli för blöt för att undvika rotröta.

Nu är du verkligen redo att hjälpa dina växter under vintern.

Advertisement