6 växter att plantera i november för att njuta av deras skönhet i vår

av Titti Carlberg

25 November 2023

6 växter att plantera i november för att njuta av deras skönhet i vår
Advertisement

Varje trädgård, balkong eller blomsterpark som förtrollar dig på våren är resultatet av hårt arbete och tillräcklig planering som har pågått i flera år, eller åtminstone månader. Faktum är att det finns växter som, för att kunna beundras i all sin prakt så snart vinterkylan är över, måste planteras i tid, vanligtvis i november.

Nedan påminner vi därför om 6 växter av olika slag som är värda att placeras i trädgården i slutet av hösten.

Advertisement

Tulpaner på våren? Plantera dem tidigt i november

Tulpaner på våren? Plantera dem tidigt i november

Steve Snodgrass/Flickr (CC BY 2.0)

Detta gäller nästan alla lökar, inklusive tulpaner: de som blommar på våren måste sättas i jord redan i november så att de tar jorden i besittning i tid och kan få blad och blommor att dyka upp så fort temperaturen börjar stiga det följande året.

Det finns oändliga varianter, och om du vill skapa ett vackert landskap i något hörn av ditt hem, tänk på ett färgschema, kanske omväxlande rader av olika nyanser, eller en gradient. En sökning på webbsajter, eller till och med i något trädgårdscenter, så kommer du att se hur tulpanerna kommer att se ut, samt den maximala höjden: ta hänsyn till storlek och färg och skapa ditt lilla hörn av Holland.

Advertisement

Rosor: plantera dem i jord i november för att se dem blomma på våren

Rosor: plantera dem i jord i november för att se dem blomma på våren

Yavuz Eren Güngör/Pexels

Trädgårdens drottning, de är bland de mest kända och älskade växterna av alla, och också firade i konstvärlden. Vill du börja se en minirosträdgård växa i din trädgård? På hösten, innan frosten som gör marken hård och ogästvänlig, plantera rosenplantorna i krukor på marken eller i stora planteringskärl. De kommer att hinna vänja sig vid midvinterns stela kyla och kommer att hitta alla resurser som behövs för att börja gro och sedan blomma på våren.

Ajuga, en underbar marktäckare att plantera i november

Ajuga, en underbar marktäckare att plantera i november

Scottb211/Flickr (CC BY 2.0)

Om du letar efter en marktäckande växt för att täcka marken i delvis skuggade områden behöver du inte leta längre: ajuga är perfekt för just det. Undvik jordar som är för sura (Under många tallar eller granar, där de kanske inte överlever), och se till att det finns några timmar sol, antingen på morgonen eller sen eftermiddag, och revsuga som först täcker marken med en matta av mörgröna blad, med lila nyanser och sedan blommorna som når upp till 20 centimeter i piggar.

Växter som återfrö: söta ärter

Växter som återfrö: söta ärter

porterhi/Needpix

Detta är inte direkt perenner, men när de hittar rätt så sår de sig själva igen: det är sötärtor, som årligen växter i vild form i många skogar och vid vägkanter. På plantskolor och online kan du hitta frön av sorter med fantastiska färgkombinationer, och ofta även med dubbla kronblad. I november kan du börja odla dem genom att låta fröna gro och sedan flytta dem till minikrukor för att få igång plantorna. När de är ganska väletablerade, i slutet av vintern, flytta in dem i krukor eller rabatter så ser du vilket spektakel de är.

Allium för en alltid intressant trädgård

Allium för en alltid intressant trädgård

Jeffrey Eisen/Pexels

En annan typ av lök som aldrig upphör att fascinera är allium, som är sfärer av blommor på långa kraftiga gröna stjälkar. Med sin perfekta geometriska form verkar de ha kommit ur Dr. Seuss illustrationer, och med dem kan du skapa verkligt fantastiska rabatter genom att blanda allium i olika storlekar och färger.

Advertisement

Ett magnifikt träd: Magnolia

Ett magnifikt träd: Magnolia

Oldiefan/Needpix

Det finns olika sorters magnolia som förtrollar ögonen på de som ser dem på sin väg varje vår, men Magnolia x soulangeana, den med rosalila blommor kanske är den mest älskade, som fyller våra grenar i början av våren, innan alla blad och löv har dykt upp. Om du drömmer om att ha den i din trädgård, vänta inte längre än till november: det är den maximala rekommenderade tiden att plantera den!

Skulle du vilja välkomna några av dessa växter i ditt hem?

Advertisement