Hur man snabbt och enkelt får bort tuggummi från kläderna

av Titti Carlberg

24 November 2023

Hur man snabbt och enkelt får bort tuggummi från kläderna
Advertisement

Erkänn det, det har hänt oss alla minst en gång under livets gång. Du sitter eller går och plötsligt inser du att något är fel: det har fastnat tuggummi på ett av dina klädesplagg. Definitivt en irriterande händelse som du snabbt vill ha en lösning för.

Men få inte panik utan ha starka nerver: vi har listat några praktiska knep som kan hjälpa dig ut från denna obehagliga situation. Med väldigt få ingredienser och en nypa uppfinningsförmåga löser du problemet snabbt och enkelt!

Advertisement

Få bort tuggummi med värme

Få bort tuggummi med värme

House Keeper/Youtube

Den första instinkten du känner när du upptäcker ett klibbigt gummiartat ämne är att skrapa bort det med alla medel du kan tänka dig. Men detta kan vara kontraproduktivt och förstöra ditt klädesplagg. Därför är det mycket bättre att tänka smart och utnyttja gummits svaga punkter till din fördel, med till exempel värmekällor.

  • Fön: ett tillbehör som alltid finns i hemmet, det kan spela en avgörande roll i denna omständighet genom att torka ut det hatade tuggummit. Se till att du använder värmestrålen på rätt avstånd för att inte skada klädesplagget och fortsätt till tuggummit är helt torrt. Vid denna tidpunkt blir det mycket lättare att få bort det, även för hand, dock med handskar.
  • Strykjärn: samma princip men med en ännu mer kraftfull effekt, men vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas. Om du vill undvika att bränna plagget är det först nödvändigt att spraya vatten på det klibbiga området och sedan lägga en trasa över det. Först då kan du använda det varma strykjärnet och föra det flera gånger över trasan, när du sedan tar bort den kommer gummit att lossna och inte längre finnas på plagget! Men om du föredrar en annan metod, inga problem, nedan hittar du andra, lika effektiva.

Advertisement

Ta bort tuggummi med kyla

Ta bort tuggummi med kyla

House Keeper/Youtube

Det är inte bara möjligt att torka tuggummit, utan det är också väldigt användbart att kunna kyla det drastiskt. Här följer två knep som kan hjälpa dig i detta syfte.

  • Tryckluft: ett kallt hårt luftflöde kan härda tuggummit vilket hjälper dig att få bort det. Välj därför en kapsel som kan släppa ut en mängd luft - med ett visst tryck - och använd det senare för att täcka hela det angripna området, inklusive dess omkrets. När gummit är tillräckligt hårt är det bara att dra bort det!
  • Is: Samma princip gäller för detta knep. Is är särskilt lämpligt för att härda tuggummi, du kan välja mellan att gnugga en iskub på det i ett par minuter eller lägga klädesplagget i frysen. För en mer exakt operation rekommenderar vi att du provar en iskub som första alternativ.

Men det är inte allt: när allt detta saknas ( ja, till och med is) är det möjligt att prova några väldigt speciella ingredienser som är populära på webben eftersom de visat sig vara effektiva i detta sammanhang!

Alternativa husmorsknep för att få bort tuggummi

Alternativa husmorsknep för att få bort tuggummi

House Keeper/Youtube

Detta är nog inget du förväntar dig, men det betyder inte att det inte fungerar! Vi hänvisar till följande ingredienser som inte är direkt kända för denna användning.

  • Jordnötssmör: inte bara gott utan också nyttigt, testa att sprida denna kräm på tuggummit och vänta tills det gör verkan. Faktum är att fetterna och de oljiga ämnena som finns i det kan lossa "greppet" av tuggummit och på så sätt underlätta dess avlägsnade: sedan är allt du behöver en kniv med rundad spets för att ta bort det.
  • Tandkräm: ett annat originellt medel består i att täcka tuggummit med mycket tandkräm. I det här fallet kommer det degiga ämnet att mjuka upp gummit och samtidigt blandas med det: gnugga lätt med en näsduk tills alla oönskade rester är borta och ditt problem är löst.

Första och andra metoden som vi har angett är de som är bland de mest populära på grund av deras effektivitet, men även de andra verkar göra sitt jobb väldigt bra: skulle du kunna tänka dig att prova dem?

Advertisement