När ska man köpa julgranen? Användbara råd oavsett ditt val

av Titti Carlberg

23 November 2023

När ska man köpa julgranen? Användbara råd oavsett ditt val
Advertisement

Julen skulle inte ha samma magi utan ljus och en glädjefullt pyntad gran. De finns de som föredrar att klä den långt i förväg, de som väljer att respektera traditionen genom att ägna sig åt dessa aktiviteter under de första dagarna av adventstiden och de som väntar till sista minuten. Vid köpet av en julgran ställer sig många människor frågan om den bästa tiden för att klä den och den bästa modellen.

Faktum är att en julgran är som vilken möbel som helst för vardagsrummet och därför vill vi att den ska vara estetiskt tilltalande men också långvarig, så att vi kan återanvända den flera år i rad, beroende på preferens, en riktig eller en av plast. En önskan att göra ett riktigt bra köp för vardagsrumsinredningen. Men om man siktar på besparing kan den bästa tiden för köpet variera.

Nedan ger vi dig några användbara tips för att välja den bästa tiden att köpa julgran, oavsett vilken du väljer.

När ska man köpa en riktig julgran

När ska man köpa en riktig julgran

För riktiga julgranar måste en urskiljning göras:

  • om du vill köpa ett nedhugget träd kan du inte göra det för tidigt för att förhindra att det försämras tidigt. I genomsnitt håller granar i upp till 6 veckor om du vattnar dem på rätt sätt, så den perfekta tiden att köpa beror på vilket datum du vill ta bort pyntet. Generellt sätt är den bästa tiden att köpa ett träd som håller till efter jul och kunna ha ett brett utbud, är runt mitten av november. Om du föredrar att spara och utöka inredningen i ditt hem långt efter slutet av december, då kan du vänta tills julen är nära då träden blir billigare för att få slut på lagret.
  • Om du istället funderar på att köpa ett träd med rötter och jord, så blir saken annorlunda. Dessa träd kan faktiskt överleva i flera år, så beslutet kommer att stå i att ha fler valmöjligheter, och i det här fallet råder vi dig att förskottera köpet till början av november, eller för besparing kan du vänta till strax innan jul.

Advertisement

När ska man köpa en konstgjord julgran

När ska man köpa en konstgjord julgran

Om du föredrar en konstgjord framför ett riktigt träd, är den bästa tiden att köpa efter jul. Faktum är att under de första dagarna av januari kommer butikerna att ha rea för att avsluta lagret, vilket ger dig en möjlighet att få ett nytt träd med en betydande besparing. Vi inser dock att, det att köpa en julgran efter högtiden är något som bara kan göras om din gamla gran har gått sönder, så vi råder dig att bestämma dig efter vilka behov du har:

  • om du behöver spara är det att föredra att vänta till dagarna före jul, för att komma över de första reapriserna när de arbetar för att få slut på lagret;
  • men om din önskan är att köpa dina drömmars träd måste du tidigarelägga köpet till november, redan i mitten av månaden bör du ha ett tillräckligt brett utbud för att hitta din favorit och, varför inte, klä den direkt.

Slutligen påminner vi om att du kanske har möjlighet att förena dessa två behov genom att göra köpet sista veckan i november, för att ha gott om tid med dekorationerna och ha ett brett utbud av tillgängliga modeller, men samtidigt dra nytta av de rabatterade priserna för Black Friday veckan.

Är du redo att välja din julgran?

Source:

Photo credit: Pexels

Advertisement