Bleknade något plagg under tvätten? Upptäck hur man får bort fläckar från kläder efter att de färgats

av Titti Carlberg

23 November 2023

Bleknade något plagg under tvätten? Upptäck hur man får bort fläckar från kläder efter att de färgats
Advertisement

De två värsta konsekvenserna av felaktig tvätt: ett plagg som krymper till storleken som passar ett spädbarn eller att ett plagg färgar av sig, vilket synligt förstör de andra plaggen. I det första fallet finns det inget att göra, men i det andra kan du dock, beroende på fallet, försöka återställa originalfärgen.

Vi vet alla att tvätt måste utföras, inte bara genom att följa temperaturindikationerna på etiketten, och inte bara genom att välja det perfekta tvättmedlet och tvättprogrammet utan - och framför allt - genom att noggrant dela in plaggen i specifika kategorier. När det kommer till färger bör man skilja åt mörka från vita, och tvätta dem var för sig.

Det kan faktiskt alltid hända att även i en medeltemperatur (till exempel 30 grader), med färgade plagg som dessutom har tvättats otaliga gånger, räcker det med bara en mörk inkräktare för att orsaka en katastrof. Hur återställer man det? Låt oss se några indikationer när det har skett en färgöverföring.

Advertisement

Färgöverföring:

Färgöverföring:

Creativo

Låt oss börja med de ömma punkterna: du har tvättat färgade plagg och på ett av dem ser du några mörka fläckar. Här är alternativen tyvärr få.

Första regeln, som gäller i fall av färgöverföring, är att agera snabbt: ju mer tid plagget har på sig att luft- eller soltorka, desto mer fäster pigmentet på fibrerna.

Så, som en första försvarslinje, om du inser problemet så fort du plockar ut plagget från tvättmaskinen, starta omedelbart en ny tvättcykel med det förstörda plagget, tillsätt helst lite milt blekmedel, eller väteperoxid, eller till och med en specifik fläckborttagningsprodukt.

Om du däremot upptäcker skadan när plagget är torrt så har de alternativ som finns för fläckborttagning lite mindre chans att lyckas, men det är värt att testa. Du kan:

  • Blötlägga plagget i en professionell fläckborttagningsprodukt, följ instruktionerna på produkten angående kvantitet och varaktighet av behandlingen. Detta kommer att följas av en vanlig tvätt.
  • Blötlägga med -alternativt - väteperoxid, vinäger eller blekmedel (endast vita eller ljusa plagg) över en hel natt i ljummet vatten. Tvätta sedan för att få bort eventuella rester. Om det behövs, upprepa behandlingen.

Om inget av detta fungerar bör du överväga att kamouflera skadan, och färgning av plagget är då det mest effektiva alternativet.

Advertisement

Färgöverföring på vita kläder

Färgöverföring på vita kläder

Illustrious-Beat/Reddit

När det gäller vita kläder, som inte är gjorda av ömtåliga tyger,  finns det lite mer hopp: om det i själva verket är tyger som vi kan "attackera" med blekmedel, blötläggning i en balja med en liten mängd av den produkten kan vara tillräckligt för att få fläckarna att försvinna. Det kan vara bättre om du häller blekmedel direkt på fläcken, och sedan blötlägger, men det går också bra att lösa upp det i baljan.

Generellt anses det räcka med cirka 15 ml blekmedel per liter vatten. Men låt inte plagget ligga i blöt längre än 10 minuter: blekmedel kan skada tyget vid för lång kontakt.

Om kläderna är ljust färgade finns dock risken att även deras originalfärg missfärgas, så det bästa är att överväga blekmedel endast på fläckar och se vad som händer, eller riskera att missfärga hela plagget och på så sätt få en större enhetlighet.

Undvik färgöverföring

Utöver de indikationer vi har gett, se framför allt till att sortera kläderna efter färg, såväl som tyg, men du kan också skydda plaggen med färgfångarark. Låt oss vara tydliga dock, de utför inga mirakel, men de kan hjälpa i fall med blandad tvätt som vi tror kan vara lite riskfylld.

Det bästa vore dock om dessa olyckor aldrig hände: men innan vi förlorar hoppet, låt oss prova dessa hjälpmedel!

Advertisement