Föröka dina suckulenter med dessa 2 enkla metoder

av Titti Carlberg

22 November 2023

Föröka dina suckulenter med dessa 2 enkla metoder
Advertisement

Suckulenta växter är bland de mest utbredda inomhusarter på grund av deras stora motståndskraft och anpassningsförmåga även till de svåraste förhållanden, men framför allt för dess enkla skötsel, vilket gör dem perfekta även för nybörjare och för de som helt enkelt inte har lust att arbeta i trädgården.

Om du har fått stor tillfredsställelse från din första suckulent och vill utöka din trädgård, såvida du inte vill skapa variation i rabatterna, kan du utöka antalet genom att föröka din suckulenta växt med sticklingar.

Förökning av dessa växter, såväl som skötseln är otroligt enkel och gör att du snabbt kan få många nya exemplar som är identiska med moderväxten, vilket förvandlar ditt hem eller utomhusutrymme till underbara gröna oaser.

Bland alla möjliga metoder, för att föröka suckulenter med sticklingar, föreslår vi 2 utomordentligt enkla nedan.

Advertisement

Bladstickling

Bladstickling

baddassabecca/Reddit

Bladstickling är perfekt för växter med köttiga blad, som Echeveria, Sedum, Kalanchoe och Crassula. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att välja de fastare bladen och försiktigt ta bort dem genom att dra eller använda en liten kniv. Placera sticklingarna på ett pappersark vid en temperatur som inte är lägre än 10 grader tills den del som motsvarar snittet har härdat och bildat den så kallade callusen.

Du kan placera sticklingen direkt i jord, var dock noga med att begrava den bara delvis, så att den förblir upprätt, eller i vatten, hålla den i suspension så den inte ruttnar. Du kan använda en behållare med stor diameter täckt med plastfolie, i vilket du sticker hål för bladen, eller stoppa ner bladet i halsen på en flaska som är delvis fylld med vatten.

Rotningsperioden beror på årstid och art.

Advertisement

Stjälkstickling

Stjälkstickling

Bermudapiloffgutts/Reddit

Många kaktusar kan istället förökas genom att ta en del av stjälken. I det här fallet är det att föredra att utföra operationen med handskar för att undvika risken att sticka sig på taggarna eller komma i kontakt med den irriterande vätskan. Även i det här fallet, vänta tills förhårdnader bildas genom att placera sticklingen på en varm och torr plats, fortsätt sedan att sätta den direkt i kruka, se till att sticklingen förblir upprätt, men samtidigt inte begraven för djupt, eller i vatten, sänk ner stjälken till hälften.

Rotningsperioden beror även i detta fall på arten, men för det mesta runt 15 dagar.

Lycka till med förökningen!

Advertisement