Hur man sparar upp till hundratals euro på gasräkningar

av Titti Carlberg

22 November 2023

Hur man sparar upp till hundratals euro på gasräkningar
Advertisement

Tiden har kommit då temperaturen sjunker och våra hem känner naturligtvis effekterna av denna förändring genom att bli kyligare. Det är också färre timmar solljus under dagarna och att använda mer gas verkar oundvikligt.

Vi bestämde oss för att skriva den här praktiska guiden för att ge dig några användbara råd om hur man sparar upp till hundratals euro per år genom att begränsa, så mycket som möjligt, allt avfall som är inkluderad i gasförbrukningen!

Advertisement

Hur man sparar på gasräkningen

Hur man sparar på gasräkningen

Pixabay

För att anpassa sig till detta nya klimat är man därför tvungen att konsumera mer resurser, men det går att få bra besparingar  på räkningen genom att optimera sina elektroniska apparater så bra som möjligt och följa dessa vanor.

  • Periodiskt underhåll av pannan: det absolut viktigaste i den termiska regleringen av våra hem är pannan, därför är det grundläggande att alltid se till att den fungerar till 100%. En panna i "lidande", på grund av smuts/tilltäppt, kan förbruka mer gas samtidigt som den producerar mycket mindre!
  • Justering av termostater: bara ett par grader mer eller mindre gör stor skillnad, inte så mycket den som uppfattas i termen av värme utan den som registreras av din mätare! Överväg därför allvarligt tanken på att "sänka" temperaturen med en grad eller två.
  • Värmeisolering: det känns nästan onödigt att säga det, men viktigt att göra det. Alla temperaturer du lyckas återskapa i ditt hem kommer att förändras av dålig värmeisolering: armaturer och alla miljöer från vilka drag kan komma ifrån måste omedlbart åtgärdas för att förhindra att detta händer. Men det finns mer.

Advertisement

Knep för att optimera gasförbrukningen

Knep för att optimera gasförbrukningen

Freepik

  • Reglering av radiatorer: de små ventilerna som är placerade på sidan av radiatorerna har en enorm inverkan och deras syfte är att hantera värmen som kommer från dem. En lätt beröring kommer att räcka för att sänka temperaturen samtidigt som den förblir varm och ger, månad efter månad, en trevlig besparing på din räkning. Det är då möjligt att installera termostatventiler för att minimera eventuellt spill och därmed optimera användningen av radiatorer.
  • Klä sig varmt: det kanske verkar självklart, men att klä sig i flera lager eller att föredra de som är varmast kan hjälpa oss betydligt i sparandet. Sweatshirts, t-shirt, fleece och tights spelar en roll som inte bör underskattas för att hålla sig varm utan kostnad!

Extra: glöm inte att byta ut luftfiltren: inte bara i radiatorerna utan även i luftkonditioneringsapparater används ofta för att värma upp huset. Noggranna underhåll av dessa apparater är väsentligt: luftfiltren kan täppas igen och negativt påverka effektiviteten hos dessa apparater, vilket gör att vi förbrukar mycket mer än vi borde, i det här fallet elektricitet, men besparingarna är alltid desamma.

Advertisement