Trädgårdstrender 2024: den idealiska trädgården är en explosion av naturlig skönhet

av Titti Carlberg

21 November 2023

Trädgårdstrender 2024: den idealiska trädgården är en explosion av naturlig skönhet
Advertisement

År 2024 kommer trädgårdsälskare och även innan dess grönsaksindustrin att gå mot en idé om futurisk och miljömedveten blomsterodling. Vad innebär det?

Att de trender som förutses i de gröna tummarnas värld alltmer syftar till att återupptäcka skönheten i den spontana naturen, och förstärka den genom att tämja den precis tillräckligt för att kunna njuta av den även i våra grönområden, inklusive balkonger.

Gör plats för endemiska växter, de som främjar ekosystemets välbefinnande genom att bjuda in vilda djur och pollinerande insekter. Blir du skrämd av tanken på svärmande små varelser? Förvisa den rädslan: du kan leva med dem utan att bli attackerad. Låt oss tillsammans se vilka riktlinjer som bör följas för en riktigt trendig trädgård eller balkong år 2024.

Advertisement

"Ortifuturism"

"Ortifuturism"

southernlivingplants.com

Den engelska termen, Hortifuturism, myntades av Garden Media, företaget som har gjort förutsägelser om trender inom blomsterodling och trädgårdsskötsel i över två decennier och troget rapporterat utvecklingen. Denna neologism hänvisar till ett koncept av futurisk trädgårdsodling, som gäller både för den gröna industrin (plantskolor och återförsäljare) och för hybridisatorer som årligen erbjuder nya växter. Framtiden föreställs inte som den robotiska och metalliska, som i sciencefiction-filmer, utan mer som organisk och grön.

I denna mening är den futurisk, därav det galaktiska namnet på en vacker kultivar, "Sterling Moon'Lunar Lights™Begonia, av Southern Living (Begonia Hybrid 'Sterling Moon'PP33164).

För oss kan det därför vara en användbar notering när vi letar efter trendiga variander, de som verkligen är för samlare i takt med mode!

Advertisement

New Perennial Movement

New Perennial Movement

@richardbloomphoto/Instagram

Detta är inte en rörelse från dessa år, utan den föddes redan på 80-talet. Men det är först nu som den har nått en status som en estetisk riktlinje för trädgårdsvärlden, och den kommer att bli större inom en snar framtid. Vi pratar om New Perennial Movement (den nya rörelsen av perenner), en tankeström som ibland definieras som New Wawe Planting (den nya generationen, eller nouvelle vague plantering), eller Naturalistic Planting (naturalistisk plantering).

I grund och botten är det ett sätt att utforma trädgården som tar hänsyn till vild natur och endemiska arter: inspiration hämtas från området där man bor och försöker sätta in fleråriga växter som också finns i omgivningens oodlade och icke-urbaniserade områden, men naturligtvis belägen med en precis estetisk smak. Det är gräsets rike, men inte bara.

Miljövänliga trädgårdar och pollinerande insekter

Miljövänliga trädgårdar och pollinerande insekter

@adamwoodruff.llc/Instagram

Intrycket är att varje växt har förökat sig naturligt i det utrymme vi ser dem. Och det finns ingen monotoni: fokus ligger på mångfald, men alltid med sikte på att harmonisera arterna med varandra och framförallt att göra varje hörn av grönska attraktivt för vilda djur och ännu mer för pollinerande insekter.

Det finns stor frihet i att utforma rabatter och hela trädgårdområden, underhåll och kostnader minskar kraftigt och marken exploateras inte intensivt. Något att prova, eller hur?

Regnträdgård, trenden att följa under 2024 och framåt

Regnträdgård, trenden att följa under 2024 och framåt

beauty.provenwinners.com

Vi är vittnen till hur klimatet, i många delar av världen, nu är uppdelat mellan allt längre perioder av torka och korta men intensiva perioder av våldsamt regn: det är här de så kallade "regnträdgårdarna" (rain gardens) kommer till undsättning. Det är de som syftar till att bromsa flödet av regnvatten, vilket skapar skador nästan överallt när det inte finns tid eller sätt att tränga ner i marken; och de är också designade för att minska på bevattning, vilket gör det mesta av även den sista vattendroppen.

Således skapas områden täckta med småsten, precis som bädden av en bäck, som leder vattnet till uppsamlingsplatser (även faktiska underjordiska tankar). Och kedjorna som hänger ner från taken hjälper också, liksom rännornas ättlingar, som också samlar upp regnvatten, vilket vanligtvis går till spillo.

Det fascinerande mörka

Det fascinerande mörka

Creativo

En annan trend som lyfts fram av Garden Media: Delight in the Dark, eller njut av charmen med mörka atmosfärer. Gotisk-inspirerade trädgårdar har länge haft beundrare på nätet, särskilt bland de yngre. Och så blir de sakta en utbredd smak: växter med blad och blommor från mörklila till midnattsblå, till nattsvart färg, blir alltmer populära. blir allt mer populära.

Advertisement

Odla växter i planteringskärl

Odla växter i planteringskärl

@sarahravenperchhill/Instagram

Världens befolkning flyttar alltmer till tätorter och det finns väldigt lite utrymme i dem, ibland obefintligt, för att ha trädgårdar eller förvandla balkonger till grönområden. Så det blir trendigt att ägna sig åt att skapa blomlådor fulla av charm: alla ovannämnda indikationer, omtänkta i en skala för att passa i en stor kruka.

Är du redo att göra din trädgård eller balkong supertrendig?

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar