Förbered ditt hem för gäster: hur man gör det med några enkla steg och vilka rum man ska ställa iordning

av Titti Carlberg

13 November 2023

Förbered ditt hem för gäster: hur man gör det med några enkla steg och vilka rum man ska ställa iordning
Advertisement

När en stor händelse närmar sig - en födelse, ett bröllop, en viktig födelsedag - eller kanske under jullovet, och vi vill förbereda en stor fest hemma, är det normalt att oroa sig för hur det ser ut, hur gästerna kommer att se det och fråga sig själv vad som bör göras för att det ska vara "presentabelt". Vi utför hushållssysslor och städning väldigt ofta, men det finns vardagliga saker som vi aldrig uppmärksammar, men som kan hjälpa oss att ha den ordning vi strävar efter.

Låt oss se vilka miljöer som behöver tas hand om mest och varför.

Advertisement

Låt oss städa lite i garaget

Låt oss städa lite i garaget

Les Chatfield/Flickr

När vi anordnar ett evenemang och ska ta emot folk i vårt hem, oavsett om de är många eller inte, är det alltid vänligt att låta dem parkera bilen bekvämt, utan att slösa för mycket tid på att leta efter en plats. Om vi själva brukar parkera framför huset trots att vi har ett garage eller för att det är fullt med prylar som vi inte längre använder utan bara fortsätter att ha det stökigt är det nu dags att göra plats.

En bra investering av tid och ansträngning, inte bara för de människor som kommer för att besöka oss, utan också för oss själva. Detta är ett bra tillfälle att slänga alla saker vi inte använder, eller åtminstone sortera bort dem istället för att bara låta dem ligga slängda hur som helst. Så att vi kan ställa vår bil där och gästernas utanför huset eller viceversa.

Advertisement

Utanför huset

Utanför huset

one2c900d/Flickr

Vi tänker inte på det så ofta, särskilt inte under vintern när vi inte tillbringar så mycket tid i trädgården, men utrymmet framför hemmet är inte mindre viktigt än inomhus. Att plocka iordning, städa och snygga till det området är ett bra sätt att presentera oss själva för våra gäster. Låt oss tänka på oss själva som gäster, låt oss föreställa oss att vi kommer hem till en släktings eller väns hus och ser trädgården med högt gräs, kanske en smutsig eller stökig uteplats, eller om det är en lägenhet, dörrmattan och ytterdörren i dåliga förhållanden: vad skulle vi då tycka? Att det vore bättre att gå någon annanstans.

Låt oss undvika sådana saker och utföra lite arbete för att säkerställa att våra gäster känner sig hemma redan innan de kommer in.

Entré till bostaden

Entré till bostaden

Daniel Rothamel/Flickr

När du väl kliver in genom ytterdörren är det bra om det i hallen inte finns en massa utspridda föremål som destabiliserar harmonin. Hur fixar man det?

Om vi brukar lämna våra skor i hallen för att undvika bära med oss smuts runt hela huset, låt oss ta av oss dem! Det är inte bra att välkomna gäster med detta, låt oss ställa dem i ett skoställ. Omvänt kan vi välja ett skåp som placeras i hallen på ett sätt som gör att alla skor får plats. På så sätt kommer vi att behålla vår komfort samtidigt som vi döljer röran.

Samma sak för jackor, halsdukar, väskor och allt vi slänger på golvet eller på möblerna så fort vi kommer hem: bort med allt.

Köket

Köket

Pexels

Köket är platsen för matlagning, äta tillsammans och gemytligt prat. Det måste vara i perfekt ordning, rent och doftande, så mycket som möjligt. Naturligtvis när man lagar mat och äter blir det alltid lite rörigt, det viktiga är att organisera det så bra som möjligt innan gästerna kommer. På så sätt kommer vi alltid veta var saker finns, var vi hittar det som behövs och när porslinet är kladdigt kan vi ställa undan det omedelbart, kanske i diskmaskinen, för att inte samla det på bänken.

Vi gör samma sak när vi inte äter i köket, utan i vardagsrummet, det blir inte bara lättare under tiden, utan också att ställa tillbaka var sak på sin plats.

Badrummet

Badrummet

Pexels

De människor vi kommer ha nöjet att välkomna, oavsett om de ska stanna eller inte, kommer förr eller senare be att få använda badrummet. Skulle vi vilja gå någonstans och se smutstvätt eller ihopskrynklade handdukar slumpmässigt placerade på möbler, eller smuts och dålig lukt? Nej! Och daglig städning är bra, men innan någon kommer är det alltid bäst att ge det en extra touch.

Vi skulle också kunna tänka på att sätta en luftfräschare, så att ingen känner sig obekväm i badrummet utan alltid kunna uppfatta en fräsch, ren doft.

Advertisement

Gästrummet

Gästrummet

Pexels

Ska de sova kvar? Inga problem, även om det skulle vara ett plötsligt beslut så kommer vi inte bli ertappade oförberedda. Gästrummet kommer alltid vara perfekt städat, rent dammat och med fräscha lakan för att välkomna alla som vill stanna över natten. Låt oss inte göra misstaget att tro att alla åker tillbaka till sina hem för det oväntade finns alltid runt hörnet och det är inte säkert att gästrummet bara ska användas på natten.

Kanske kommer någon med ett litet barn som behöver vila ett par timmar i sängen, eller så kanske en äldre person vill vila efter en lång dag. Om vi inte vill att vår säng ska användas låter vi gästrummet alltid vara väl förberett.

Några få förslag och detaljer att uppmärksamma så du inte är oförberedd utan välkomnar dina gäster på bästa sätt. Oavsett situation spelar det ingen roll, det grundläggande är att de känner sig bortskämda och att de, när de väl lämnat oss, vill komma tillbaka.

Advertisement