Varför lägga en handfull kaffesump i badrummet? Ett knep utan kostnad att prova

av Titti Carlberg

16 November 2023

Varför lägga en handfull kaffesump i badrummet? Ett knep utan kostnad att prova
Advertisement

Vi förväntar oss att hitta många saker i ett badrum, men förmodligen inte kaffe, eller rättare sagt kaffesump. Ändå kan det visa sig vara ett knep utan kostnad som du aldrig borde strunta i. Men för vilken anledning ska man ha det i badrummet istället för att slänga det? Därför att det har att göra med ett vanligt problem som uppstår i våra badrum: den mycket obehagliga lukten som ibland stiger upp från avlopp och rör.

Vi uppfattar det otvetydigt, ibland är det en lukt som påminner om ruttna ägg, för bland de många ämnen som finns i rören finns också svavelväte. Det här uppstår från nedbrytningen av organiska ämnen, och här kan några väldigt lätta spår, som vårt luktsinne känner, släppas ut från toalettstolen eller ett avlopp, och deodoranter och rengöringsmedel gör inget annat än döljer lukten en kort stund.

Kaffesump kan däremot absorbera den dåliga lukten, därför kommer det väl till pass i badrummet.

Advertisement

Kaffesump för att bli av med dålig lukt

Kaffesump för att bli av med dålig lukt

Creativo

I en forskning utförd på City College of New York (CCNY), utvecklades ett miljövänligt filter för att eliminera giftiga gaser, som vätesulfid, från luften. Och detta fantastiska material, av absolut "green" ursprung, är baserat på kaffesump.

Den grundläggande ingrediensen som ger kaffesumpen denna kraft är densamma som får oss att bli sugna på kaffe under dagen. koffein. Faktum är att det innehåller kväve, som i kontakt med den andra ingrediensen i filtren som utvecklats av forskarna, förbättrar dess förmåga att eliminera svavel från luften, bokstavligen absorbera det. Den andra ingrediensen i fråga är en annan naturlig substans som vi kan hitta lätt: aktivt kol

Advertisement

Hur man förbereder ett deodoriserande filter för badrummet

Hur man förbereder ett deodoriserande filter för badrummet

rawpixel.com

I den specifika forsningen på City College i New York brändes kaffesumpen till kol. Detta gjordes i väldigt höga temperaturer, men även hemma kan vi utnyttja, kanske på ett lättare sätt, kaffesump och aktivt kols förmåga att absorbera dålig lukt i badrummet.

Tillvägagångssättet är ganska enkelt:

  1. Låt kaffesumpen torka helt när du avlägsnar den från kaffebryggaren, så att det inte utvecklar mögel.
  2. Ta några kuber eller bitar av aktivt kol och lägg dem i en skål. Om du vill kan du även krossa dem lite för att reducera dem i småbitar eller grovt pulver.
  3. Tillsätt kaffesump (även från två filter) och blanda 
  4. Placera skålen nära toalettstolen eller där den passar bäst i badrummet, och lämna den där för att göra sitt jobb.

Med tiden, eftersom det är hydroskopiska ämnen, kan det bli fuktigt och måste bytas ut. Samma sak om man inte längre känner den typiska doften av kaffe.

Återigen, även utan aktivt kol, kan du enkelt ställa en skål med bara kaffesump, alltid helt torr, vilket kommer att göra mycket.

Det kostar lite, men hjälper mycket: har du redan provat det?

Advertisement