Fördubbla dina växter genom att dela på tuvorna: 8 arter att dela på hösten

av Titti Carlberg

18 November 2023

Fördubbla dina växter genom att dela på tuvorna: 8 arter att dela på hösten
Advertisement

De som älskar trädgårdar vet att det räcker med att bara äga ett exemplar av en växt för att göra en hel trädgård och detta är möjligt tack vare de många förökningsmetoder som finns tillgängliga. Bland dessa är att dela tuvor en mycket användbar metod för att föröka fleråriga örtartade växter och små buskar, det består i att dela växterna i flera delar, som kan planeras för att täcka eventuella hål i trädgården.

Denna förökningsteknik tillåter oss därför att öka skönhet i vår trädgård utan kostnad och utförs på växter som har förökat sig spontant och skickar ut nya grenar och allt starkare rötter. På så sätt kan moderplantan också återuppliva sig själv, eftersom de delar som flyttas någon annanstans lämnar mer utrymme för tillväxt och ett större antal näringsämnen i jorden.

Delning av tuvor är en operation som ska utföras på hösten, när plantan har gått in i perioden av vegetativ vila och förbereder sig för att överleva vintern.

Men vilka växter lämpar sig bäst för delning av tuvor på höstsäsongen? Nedan anger vi 8 arter

Advertisement

1. Hemerocallis

1. Hemerocallis

MiaMiaPP/Reddit

En ört som är väldigt uppskattad för prydnadsändamål tack vare sina stora trumpetblommor. Hemerocallis trivs i fullt solsken och halvskugga utan att behöva mycket skötsel. I slutet av blomningen kan du dela tuvan, skapa ett hål som är tillräckligt stort för att rymma hela rotsystemet. Vattna noggrant efter plantering, applicera kompost för att bibehålla luftfuktigheten och skydda mot kyla.

Advertisement

2. Alyssum

2. Alyssum

Hellsjuggernaut/Reddit

Ettårig eller flerårig växt som omfattar mer än 100 arter, varav många är spontana, som bildar graciösa kuddar som täcks med blommor i rabatterna eller får en buskig form. Fleråriga arter kan förökas med frö från maj till juli, men plantan förökar sig också spontant, med möjlighet att dela tuvorna i slutet av blomningen.

3. Pion

3. Pion

danielasavage72/Reddit

En annan liten prydnadsbuske som är väldigt uppskattad för sina stora blommors höga dekorativa kraft, den är uppdelad i buskiga eller örtartade arter: endast den senare kan förökas genom att dela tuvorna vilket måste utföras i slutet av blomningen genom att gräva upp plantorna och dela rötterna med minst ett skott. Plantera de nya plantorna med skotten strax under ett lätt lager jord.

4. Vild Timjan

4. Vild Timjan

Katamaranga/Reddit

Denna kallas för vild timjan, det är den mest utbredda sorten av timjan i naturen och den kan enkelt odlas för att skapa färgglada rabatter med sina syrenblommor. Förökningen av denna växt är enkel och sker under den vegetativa vilan på hösten eller våren genom att dela tuvorna, plantera dem på ett avstånd av 25/30 centimeter från varandra.

5. Vinca major

5. Vinca major

peelshe/Reddit

Den stora vintergrönan är en vintergrön flerårig art av släkten Vinca, varav 7 örtartade eller suffruticosa fleråriga arter är kända. Stor vintergröna är utbredd i undervegetationen och är också mycket utbredd som prydnadsväxt på grund av sin enkla odling, den kan förökas, inte bara genom sticklingar utan även genom att dela tuvorna på hösten.

Advertisement

6. Gräslök

6. Gräslök

im4peace/Reddit

Gräslök är en aromatisk flerårig växt som odlas i stor omfattning också för sina lila blommors skönhet. Gräslök är väldigt lätt att odla och kan förökas genom att dela tuvorna och därmed snabbt expandera trädgården. Hösten är den idealiska tiden för delning, eftersom gräslöken går i dvala den här säsongen och stärker sina rötter.

7. Mynta

7. Mynta

donn_12345678/Reddit

Mynta är en av de mest använda aromatiska växterna i världen och är en del av många kulinariska recept och som en grundläggande ingrediens i många kosmetiska och farmakologiska preparat. Denna växt finns i olika varianter, som alla delar upprättstående stjälkar och ett högt utvecklat rotsystem. I början av hösten, när plantan går in i vegetativ vila, kan den förökas genom att dela tuvorna i höjd med de små skotten.

Advertisement

8. Iris

8. Iris

HoldTheZen/Reddit

Vi avslutar med en rhizomatös örtväxt som är särskilt uppskattad för skönheten i sina stora blommor och används i parfymindustrin. Dess förökning sker genom utsläpp av nya skott från huvudroten och för att alltid upprätthålla riklig blomning måste de delas var 2/3 år, vilket garanterar rätt tillförsel av näringsämnen för varje skott.

Vilka växter kommer du att välja för din trädgård?

Advertisement