Snygg trädgård eller balkong? Den mest populära färgen på växterna år 2024 är en explosion av energi

av Titti Carlberg

17 November 2023

Snygg trädgård eller balkong? Den mest populära färgen på växterna år 2024 är en explosion av energi
Advertisement

Vi inser det inte alltid, men trädgårdsvärlden frodas också på grund av dagens mode: det finns växter som vissa år är måsten i trädgården, men under det följande decenniet har de försvunnit. Och detsamma gäller vissa allmänna utrymmen. Många faktorer påverkar dessa förändringar, inklusive snabbt utvecklande klimatbehov, men det finns som sagt var, även mode. Lite som i designvärlden finns det referensmyndigheter för dem som har gröna tummar.

En av dessa är Garden Media, som för år 2024 har angett som "årets färg" inom trädgårdsarbete, en grön nyans som utstrålar energi från varje por. Låt oss ta reda på mer om detta.

Advertisement

Färgen i eko-optimismens namn

Garden Media har publicerat en rapport om trender i trädgårdsvärlden som förväntas till 2024. I denna rapport finns ett återkommande tema: det om den så kallade "Eco-optimism". En filosofi som syftar till att lyfta fram den gröna industrins potential att "lindra ekoångest (eller klimatångest, red. anm.) hos de 1,2 miljarder unga som kämpar för att bidra positivt till klimatet".

Det råder faktiskt ingen tvekan om att de atmosfäriska fenomen som observeras allt oftare i världen, temperaturrekorden, förändringar i fauna och flora i våra närmaste livsmiljöer, alla är indikatorer på ett alarmerande undantagstillstånd, som orsakar i många den där känslan av oro och ångest som kallas just "klimatångest".

"Genom att illustrera fördelarna med att plantera inhemska arter i orådet, minska förekomsten av traditionella gräsmattor och direkodla grönsaker, är den gröna industrin redo att bli en ledstjärna för hopp och uppmuntra trädgårds- och naturentusiaster.

Advertisement

Årets färg 2024 i trädgårdsvärlden: Cyber Lime

Årets färg 2024 i trädgårdsvärlden: Cyber Lime

@bloomineasy/Instagram

Så, 2024 års färg kommer att vara Cyber Lime, en limegrön, livlig syragrön. En nyans som utstrålar energi från varje por (eller snarare stomata!), och som orförande för Garden Media, Katie Dubow, beskriver som en "levande, skarp och kraftfull" färg, som påminner om horti-futurismens drag, det vill säga ett framtidskoncept som är mindre robotiskt och metalliskt, och mer organiskt och green. Ciber Lime kommer därför att markera "kopplingen mellan natur och teknik".

I den här artikeln visar vi dig därför några växter som ligger nära den aktuella nyansen, inklusive hortensiasorten  "Dragon baby", en sort från 2023 från Bloomin Easy.

Hakonechloa macra (waltersgardens.com)

Hakonechloa macra (waltersgardens.com)

Uppenbarligen är det en nyans av grönt som kommer att vara lättare att möta i bladverket på örtartade perenner, men som faktiskt kan uppskattas lite i varje stor familj av växter, liksom i vissa blomsterarrangemang. Ja även blommor kan vara gröna!

Euphorbia seguieriana ssp. niciciana (mountvenusnursery.com)

Euphorbia seguieriana ssp. niciciana (mountvenusnursery.com)

Cyber Limes inspiration är självklart vägledande: den kan vägleda oss i valet av växter för krukor att placera i heminredningen, planteringskärl för balkongen, växter att fylla rabatterna med, men också snittblommor för att dekorera bostaden.

Chrysanthemum 'Green Mist' (gardenersworld.com)

Chrysanthemum 'Green Mist' (gardenersworld.com)

Vanligtvis ändrar växter färg: det händer på varje del av dem, under året och i deras livscykel. Således blir kanske denna surgröna färg den de visar upp i några veckor eller månader, innan bladverket eller blommorna får en annan färg, säkert lika fascinerande.

Det är dessutom utan tvekan en typ av färg som passar bra ihop med andra vanliga färger: lila, blått och vitt i olika nyanser kommer att matcha Cyber Lime riktigt bra.

Är du redo att ge en fashionabel touch till ditt gröna hörn?

Advertisement