Smutsig tvättmaskin? Om du har raklödder hemma att använda kan den bli som ny igen

av Titti Carlberg

16 November 2023

Smutsig tvättmaskin? Om du har raklödder hemma att använda kan den bli som ny igen
Advertisement

Hon tvättar kontinuerligt, men vem tvättar henne? Faktum är att med apparater som tvättmaskinen måste du oroa dig för at hålla dem rena för att de inte ska fungera dåligt: olika former av smuts kan orsaka problem med tvätten, som inte tvättas som vi önskar; och i det långa loppet kan det även leda till skador på tvättmaskinen.

Så, förutom att plocka bort allt fast skräp som finns kvar i trumman och i tvättmaskinens tätningar efter tvätt, bör du kontrollera om det finns smutslagringar i gummit i tätningarna, i trumman och även i tvättmedelsfacket. Det kan finnas tvättmedelsrester eller mögel, och ju tidigare du agerar för att ta bort det, desto bättre. Bland de metoder vi kan använda finns en som kanske är mindre vanlig, användning av raklödder.

Advertisement

Rengör tvättmaskinen med raklödder

Rengör tvättmaskinen med raklödder

Creativo

I formuleringen av raklödder hittar vi faktiskt ofta aktiva ingredienser som ytaktiva ämnen, emulgeringsmedel och rengöringsmedel som är väldigt lika de som finns i såpor för hushållsbruk. Så när du inte har ditt favoritrengöringsmedel eller har ont om andra husmorskurer, kan du ändå ta hand om din tvättmaskin.

Så utrusta dig med en flaska av denna produkt och en mikrofiberduk. Med skummet kan du göra ren både insidan och utsidan av apparaten.

  • Invändigt: spraya en generös mängd raklödder på trummans väggar och sprid ut det så att ett tunt lager täcker hela trumman. Spraya även på gummitätningen, var noga med att få in det mellan vecken, speciellt i botten. Låt verka 45-60 minuter och starta sedan en tom tvättcykel på en medelhög temperatur.
  • Utvändigt: Spraya bara en liten mängd skum åt gången på mikrofiberduken och torka den över apparaten, naturligtvis försiktigt runt knappar, skärmar och knoppar, eftersom du måste skölja med en våt trasa.
  • När det gäller tvättmedelsfacket: det är bättre att tvätta det separat först, lossa det från höljet och täck det med raklödder, låt verka i ungefär tjugo minuter, under tiden gör du rent utsidan av tvättmaskinen. När de 20 minuterna har passerat, blötlägg facket i varmt (inte kokande) vatten i cirka tio minuter, gnugga och skölj sedan väl. Torka det försiktigt innan du sätter tillbaka det på sin plats, därefter kan du fortsätta med rengöringen av resten.

 

Advertisement

Raklödder kan även komma till användning för anna städning i ditt hem

Raklödder kan även komma till användning för anna städning i ditt hem

@carolina.mccauley/Instagram

Raklödder är en bra allierad vid nödfall även för andra lite svårare städuppgifter.

Som till exempel Instagrammer Carolina McCauley angett kan du prova att använda raklödder för att få bort envisa fläckar från madrasser: spraya lite, utan att överdriva, direkt på fläcken, låt verka i drygt 20 minuter och ta sedan bort allt med en trasa och skölj med en annan, dutta och gnugga tills fläcken är borta.

Dessutom, eftersom det innehåller arkeisk trietanolamin (ett derivat av ammoniak), och även lanolin är det lämpligt för rengöring av metall- och glasytor, såsom spisens matlagningsytor, eller spegeln i badrummet, kranar och inte bara. Använd det i små mängder, som om det vore ett rengöringsskum, låt det verka i några minuter, utan att låta det torka in, och skölj sedan noggrant.

Det är alltid värt att ha en flaska raklödder redo att använda, eller hur?

Advertisement