För att sova lugnare, befria nattduksbordet från dessa 6 källor till störning

av Titti Carlberg

15 November 2023

För att sova lugnare, befria nattduksbordet från dessa 6 källor till störning
Advertisement

Att sova är ett av människans grundläggande behov och är nödvändigt för att möta dagarna med rätt entusiasm och energi. För att säkerställa en god natts sömn måste vi anamma hälsosamma vanor, särskilt på kvällstimmarna, strax före läggdags, men det är också nödvändigt att skapa en miljö i våra sovrum som främjar avkoppling.

Sängbordet är utan tvekan en av de grundläggande delarna i sovrummet och alltför ofta ignorerar vi dess betydelse för att främja ordentlig avkoppling och riktigt vilsam sömn; det är lätt att förvandla nattduksbordet till en hylla för att ha allt vi behöver till hands, men det finns föremål som aldrig bör förvaras på det om vi vill se till att natten verkligen är en tid för vila.

Om det är sant att även sängbordet, precis som alla andra utrymmen i våra hem, måste anpassas till vår livsstil, är det viktigt att ha skapandet av ett funktionellt utrymme som huvudmål och för detta ändamål finns det 6 källor till störningar som aldrig borde finnas på ditt nattduksbord. Låt oss tillsammans ta reda på vilka.

Advertisement

1. Elektronik

1. Elektronik

Pexels

Räck upp handen den som sover utan en smartphone på nattduksbordet. I den digitala tidsåldern har var och en av oss alltid en smartphone eller surfplatta till hands och tyvätt har vi alla den dåliga vanan att ta dem med oss i sängen. Men denna vana kan visa sig vara skadlig för vår nattsömn, eftersom det blå ljuset från skärmar hämmar produktionen av melatonin, hormonet som är ansvarigt för att reglera sömn-vakencykeln. Av denna anledning är det nödvändigt att stanga av alla TV-apparater, surfplattor och mobiltelefoner minst 30 minuter före läggdags, föredra verkligt avkopplande aktiviteter som länsning eller meditation, och undvika att ha dem på sängbordet för att minimera störningar som uppstår av aviseringar och frestelsen att kontrollera dem.

Advertisement

2. Koppar och glas

2. Koppar och glas

Pexels

Att ha vatten eller en annan dryck bredvid sängen är en vana som många av oss tar till sig för att slippa gå upp under natten. Glas och koppar som innehåller vätska på nattduksbordet utgör dock en betydande källa till störningar för sömnen, eftersom ett oavsiktligt omkullvältande är en ganska reel risk när man sträcker ut armen för att famla efter det i mörkret.

Det oavsiktliga omkullvältandet kan leda till skador på själva sängbordet elller på föremålen som finns på det, det kan också blöta eller fläcka våra sängkläder, vilket tvingar oss att gå upp mitt i natten för att bädda om.

Låt oss se till att dricka rätt mängd vätska under kvällen så vi somnar tillräckligt hydrerade; om vi verkligen inte kan låta bli att ha något att dricka bredvid oss under natten, föredra en stängd flaska för att eliminera risken för spill och se till att rengöra den regelbundet för att undvika ansamling av bakterier.

Böcker, tidskrifter och dokument

Böcker, tidskrifter och dokument

Ikea

Att läsa i sängen innan man ska sova är en hälsosam vana som hjälper till att främja god sömn, men oavsett om du läser böcker, tidningar eller tidskrifter är det bättre att undvika att lägga dem på nattduksbordet. Läs en bok eller tidning i taget och lägg sedan tillbaka dem på sin plats, innan du lägger en ny på sängbordet; denna handling kommer inte bara undvika förvirring och överdriven ansamling av damm, utan kommer också hjälpa dig att hålla dig mer avslappnad och fridfull.

Vanan att arbeta och kontrollera räkningar i sängen innan man ska sova bör dock ändras omedelbart, eftersom att ta itu med dessa frågor inte bidrar till avkoppling. Skapa en miljö i ditt rum där du kan lämna dina bekymmer genom att läsa dessa dokument någon annanstans.

4. Mediciner och smink

4. Mediciner och smink

StupidPottah/Reddit

Det kan tyckas vara en bra idé att ha det nödvändigaste för din kvällsskönhetsrutin på ditt sängbord så att du kan skämma bort dig innan du ska sova, men var noga med att inte förvandla ditt sängbord till en rörig ansamling av olika typer av kosmetiska. Begränsa dig till det väsentliga, eller skapa en skönhestrutin att följa i badrummet innan du går till sängs, du kan skämma bort dig själv utan att tynga ner ditt sovrum för mycket.

För läkemedel är det dock dubbel risk: du kan ta en felaktig dos under natten på grund av dåsighet och atmosfären i sovrummet kanske inte är den bästa för deras bevarande. Återigen, om du regelbundet tar mediciner på kvällen innan du går till sängs eller på morgonen när du kliver upp, skapa en rutin som hjälper dig att komma ihåg att ta dem korrekt och förvara dessa produkter i en låda.

5. Stearinljus

5. Stearinljus

Technical_Angle_4464/Reddit

Stearinljus är ett utmärkt verktyg för att skapa atmosfär och behagligt doftande rum, men att ha dem på sängbordet kanske inte är en bra idé. För det första är brandrisken väldigt hög och av denna anledning skulle det vara att föredra att inte lämna tända stearinljus i sovrummet, framför allt inte när vi sover. För det andra släpper stearinljus vanligtvis ut ämnen som förstör deras kvalitet när de brinner ut.

Välj hälsosammare alternativ, som flamlösa ljus, mjukt glödlampsken eller elektriska spridare av eterisk olja. Du kommer att kunna skapa en trevlig och väldoftande atmosfär utan risker.

Advertisement

6. Rörigt

6. Rörigt

yarrbucks/Reddit

Liksom allt annat i ditt sovrum ska sängbordet också alltid hållas i ordning, inte bara av estetiska skäl, utan också och framför allt för att främja din avkoppling och riktigt vilsamma sömn. Ett rörigt nattduksbord kan faktiskt generera negativa känslor hos dig, vilket skulle störa dina nätter med svårigheter att somna och orolig sömn.

Ha bara några viktiga föremål på ditt nattduksbord: en lampa, en bok eller en tidning om du gillar att läsa och en väckarklocka. Du kan även ha en flaska vatten om du vill ha något att dricka under natten, eller en behållare för smycken och accessoarer (om du verkligen inte kan låta bli att ta av dem och sätta på dig dem när du ligger i sängen).

Kort sagt, det är rätt att anpassa nattduksbordet efter dina vanor och livsstil, men kom alltid ihåg att upprätthålla ordning och reda är första steget till att känna dig mer lugn och avslappnad.

Dröm sött alla! 

Advertisement