Frigör din duschkabin permanent från kalk med denna verkligt ekologiska metod

av Titti Carlberg

15 November 2023

Frigör din duschkabin permanent från kalk med denna verkligt ekologiska metod
Advertisement

När det handlar om naturlig rengöring är vinäger utan tvekan en av de stora protagonisterna, speciellt om du behöver få bort kalkrester. Av den anledningen används det ofta som en valmetod vid rengöring av badrummet och i synnerhet i duschkabinen, där kalkrester är vanliga.

Men det är kanske inte alla som vet att vinäger inte är det mest lämpliga medlet för rengöring när det gäller metallytor eller när dess rester hamnar direkt i avloppet, som i fallet med badrum och duschkabiner. Denna produkt innehåller i själva verket ättiksyra, ett ämne som är olämpligt på metallytor eftersom det korroderar dem, frigör nickel och är skadligt för det marina ekosystemet eftersom det skapar en alltför sur miljö.

Den goda nyheten är att bland de många medel som finns tillgängliga bland ingredienserna i ekologisk rengöring finns det ett som är lika effektivt för att få bort kalkrester, men som är avgjort mindre skadligt: låt oss tillsammans upptäcka vilket och hur man använder det för att rengöra duschkabinen.

Advertisement

Citronsyra: vad är der och vad används det till vid rengöring?

Citronsyra: vad är der och vad används det till vid rengöring?

roboticfedora/Reddit

Citronsyra är en mild syra som finns naturligt i alla citrusfrukter, det är en tillsats som ofta används inom livsmedels-, kosmetika- och läkemdelsindustrin med förkortningen E330. Denna produkt är ett lukfritt pulver som ska lösas upp i vatten och du kan köpa den i butiker som säljer ekologiska produkter, men även i jordbruksbutiker och online. Dess syrlighet gör den lämplig för att ersätta produkter som har glans-, antikalk- och sköljmedelsfunktioner och är därför lämplig för tvätt- och diskmaskiner, för rengöring av alla ytor som kräver ett antikalkmedel, men även som deodorant och hårbalsam.

Speciellt citronsyra är ett väldigt effektivt avkalkningsmedel som kan användas säkert på alla ytor i hemmet, särskilt på metallytor  och på alla föremål och redskap som kommer i kontakt med mat, eftersom det respekterar ytor, luktar inte och lämnar inga rester.

Så hur eliminerar man kalkrester från duschkabinen? Det förklarar vi nedan.

 

Advertisement

Det effektiva och ekologiska avkalkningsmedlet för duschkabinen

Det effektiva och ekologiska avkalkningsmedlet för duschkabinen

Creativo

För att få ett verkligt effektivt och ekologiskt avkalkningsmedel för din duschkabin måste du helt enkelt lösa citronsyran i avmineraliserat vatten i en dos på 150 gram för mjukt vatten eller 200 gram om vattnet är hårt i 1 liter lösning. Vi rekommenderar användning av avmineraliserat vatten från torktumlaren eller luftkonditioneringsapparaten, så att citronsyran har större effektivitet eftersom vanligt kranvatten skulle involvera den för att eliminera kalken som det själv innehåller.

Den sålunda erhållna lösningen kan användas som sådan för olika ämdamål, men för att effektivt eliminera kalk i duschkabinen rekommenderar vi att du tillsätter 10 gram ekologiskt diskmedel, som tack vare dess ytaktiga ämnen också ger din lösning stor rengöringseffektivitet. Spraya över hela ytan och låt verka i några minuter innan du sköljer med en blöt svamp och torkar.

Ock för att få bort kalkrester från duschmunstycket? Lägg det i en plastpåse med lösningen av vatten och citronsyra, låt lösniingen verka över en hel natt.

Kom ihåg att aldrig använda citronsyra på marmor eller andra naturliga kalkstenar, eftersom det skulle förstöra dem!

Din duschkabin kommer att skina som aldrig förr, utan att skada ekosystemet!

Advertisement