Steg-för-steg guiden för att tvätta och sköta föremål av fleece på rätt sätt

av Titti Carlberg

07 November 2023

Steg-för-steg guiden för att tvätta och sköta föremål av fleece på rätt sätt
Advertisement

Tillverkad av naturligt garn eller ofta av syntetiskt polyesterfiber, fleece är ett varmt, mjukt, bekvämt och vattenavvisande tyg, som är vår bästa allierade mot vinterns kyla. Fleece används ofta för tröjor, träningsoveraller, jackor och filtar, och är väldigt uppskattat av idrottare och vandrare. Det är ett perfekt tyg för sportaktiviteter men också för vardagliga aktiviteter och av denna anledning är det viktigt att ta hand om våra fleeceplagg på rätt sätt så att de alltid hålls rena och snygga.

Dessa plagg är i allmänhet ganska slitstarka, men de kan lätt bli smutsiga eller producera ludd, samt förlora sin mjukhet: det är därför det är nödvändigt att ägna fleeceplaggen all den uppmärksamhet som behövs, tvätta dem korrekt så att de alltid förblir mjuka och rena.

Hur tvättar och sköter man fleeceplagg på rätt sätt? Låt oss ta reda på det tillsammans i artikeln som följer nedan.

Advertisement

Det korrekta sättet att tvätta fleece

Det korrekta sättet att tvätta fleece

6BakerBaker6/Reddit

I allmänhet lämpar sig fleece för både hand- och maskintvätt, det är inte alltid tvättbart med bara vatten och därför är det första rådet att alltid läsa tvåttråden på etiketten.

Om du bestämmer dig för att tvätta ditt plagg för hand räcker det med kallt vatten och ett milt tvättmedel: låt det dra i 15-20 minuter innan du sköljer noggrant med kallt vatten och hänger upp det på tork.

Om du istället föredrar tvätta det i tvättmaskinen, ska fleece tvättas separat från andra tyger och ut och in för att undvika att ludd bildas. Ställ in ett kall- eller lågtemperaturprogram, eftersom varmt vatten gör fibrerna styva, vilket gör att tyget tappar mjukhet. Föredra ett milt tvättmedel och använd inte traditionella blekmedel eller kemiska sköljmedel för att undvika att skada fibrerna. För att få bort dålig lukt kan du hälla i en sked bikarbonat i trumman innan du lägger i tvätten.

Advertisement

Utöver tvätt: tips för att sköta om fleece

Utöver tvätt: tips för att sköta om fleece

Creativo

Den omsorg som ska ägnas åt fleecetyger slutar inte med tvätt:

  • föredra att lufttorka dina kläder utomhus en solig dag, placera dem i skuggan för att förhindra att ljuset och värmen torkar ut dem. Av samma anledning är det tillrådligt att undvika torktumling;
  • för att få bort fläckar från fleeceartiklar, använd enzymatiska fläckborttagningsmedel eller enkel Marseille-tvål, gnugga ytan som ska behandlas och låt den verka i minst 10 minuter;
  • tvättfrekvensen beror på vilken typ av användning du använder den: tyger som kommer i kontakt med huden måste tvättas minst 2 gånger i veckan, för jackor som bärs över andra kläder räcker det med en gång i veckan. Slutligen måste filtar tvättas en gång i veckan om du använder dem dagligen, mindre ofta om du använder dem sällan;
  • undvik att förvara dem hängande på galger för att förhindra att det bildas veck eller att tyget deformeras.

Nu är det bara att njuta av dina fleecejackor och filtar!

Advertisement