Orkidéer i hydroponisk kultur: övergången från odling i jord till vatten

av Titti Carlberg

07 November 2023

Orkidéer i hydroponisk kultur: övergången från odling i jord till vatten
Advertisement

Hydroponisk odling eller hydrokultur är en odlingsteknik som inte använder jord, vilket gör att växterna växer uteslutande i vatten. Denna odlingsteknik är mycket enkel och kan appliceras på många växter, i synnerhet på alla epifytiska växter, det vill säga de som växer i naturen utan jord, klamrar sig fast vid höga växter och hämtar sina näringsämnen från vatten och luft.

Orkidéer av släktet Phalaenopsis, som epifytiska växter, är därför perfekt lämpade för hydroponisk odling, frodas frodigt och ger stor tillfredsställelse. Det finns några enkla åtgärder som du kommer att behöva vidta för att göra övergången av dina orkidéer till hydroponisk odling med hjälp av ett inert material, vanligtvis expanderad lera eller perlit, som transporterar vatten till rötterna genom kapillaritet och ger dem näring.

Så hur gör man övergången från odling i jord till hydrokultur för våra Phalaenopsis-orkidéer. Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Orkidéer i hydroponisk kultur: beredning och övergång

Orkidéer i hydroponisk kultur: beredning och övergång

Mr_Mojo_Risin_83/Reddit

För att överföra din Phalaenopsis till hydroponisk odling behöver du:

  • en transparent vas för hydrokultur - alternativt en perforerad plastvas eller en ricottamugg att sätta i en större sluten plastvas;
  • expanderad lera eller perlit;
  • en sax;
  • gödningsmedel för hydrokultur.

Det första du ska göra är att förbereda passagen genom att sterilisera instrumenten. Använd en trasa eller en bomullstuss indränkt i alkohol och torka av den över hela vasernas kant och saxens yta.

Därefter är det dags att förbereda orkidén: ta bort den från jorden och rengör den noggrant från jord, håll den under en vattenstråle för att eliminera eventuella rester. Fortsätt sedan med att rengöra rötterna, ta bort eventuella ruttna eller torra med hjälp av en steriliserad sax. Utför detta steg noggrant, för att se till att eliminera alla rester, undvika obehagliga olägenheter som parasiter, mögel eller röta.

Fortsätt nu med flyttningen, fyll den perforerade vasen med perlit upp till mitten. Sätt i orkidén, lägg försiktigt i den expanderade leran mellan rötterna, fortsätt tills vasen är full, till en höjd av cirka 2 cm från kanten.

Advertisement

Orkidé i hydroponisk kultur: slutliga operationer

Orkidé i hydroponisk kultur: slutliga operationer

redhot_banana/Reddit

För att växten ska kunna nära sig måste rötterna nås med vatten och för att detta ska kunna ske, fyll vasen utan hål med cirka 2 centimeter vatten, så att leran kan överföra det till din orkidé med kapillär.

En aspekt att ta hänsyn till vid hydroponisk odling av orkidéer är förvisso gödsel. Perlit är i själva verket ett inert substrat som saknar näringsämnen och endast vatten kommer att kunna överföra näring rill växten. Av denna anledning är det viktigt att även lägga till flytande näringsmedel för orkideér vid varje bevattning.

Du kan enkelt köpa ett flytande gödningsmedel, det finns många olika sorter på marknaden, varav några är ekologiska och hållbara. Alternativt kan du förbereda ett DIY flytande gödselmedel genom att koka bananskal eller potatis. Du kan också återvinna risets kokvatten, så länge det inte är salt, eller infundera 4 tepåsar av grönt te i 500 ml vatten att använda som gödningsmedel.

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar