Den bästa färgen att måla väggarna med för rum med dålig belysning

av Titti Carlberg

06 November 2023

Den bästa färgen att måla väggarna med för rum med dålig belysning
Advertisement

När du väljer att måla väggarna i ett rum händer det ibland att din favoritfärg ändras när den väl appliceras och förlorar sitt tilltalande utseende. Detta beror på belysningen, som kan variera på grund av många faktorer, Placering, exponering, antal dörrar och fönster avgör vilken naturlig belysning varje rum har, medan artificiella ljus kan modifiera miljön beroende på vald nyans.

Så hur går man tillväga för att välja rätt färg till väggarna? Tänk på belysningen i ditt rum, såväl som dess avsedda användning och låt dig vägledas i ditt val av dessa egenskaper. Färger som reflekterar en större mängd ljus är bäst lämpade för att utöka utrymmen och är därför att föredra när man dekorerar väggarna i dåligt upplysta rum.

Nedan föreslår vi anledningarna till att färgen ändras när den väl applicerats på väggen och några indikationer för att välja de mest lämpliga färgerna för dåligt upplysta rum.

Advertisement

Detta är varför färgen ändras efter applicering

Detta är varför färgen ändras efter applicering

Pexels

Det finns flera anledningar till att färgen skiljer sig från den vi förväntade oss efter appliceringen på väggen:

 • Position: ta hänsyn till väggens placering. En färg kan göra rummet större och rymligare eller mindre men mer välkomnande. Vilken effekt vill du uppnå?
 • Underliggande färg: om den ursprungliga färgen på dina väggar inte är vit måste du först täcka hela ytan med ett lager vit primer. Den underliggande färgen kan nämnligen lysa igenom nästa färgskikt och ändra dess nyans.
 • Glans: finishen på din färg kommer också resultera i förändringar i den slutliga färgen på väggen, matt finish ger mer varierande resultat.
 • Porositet: en högre porositet ger ett större utbyte av mörka färger, medan det tenderar att göra ljusa färger randiga. För att övervinna detta problem, använd en bra primer.
 • Liknande nyanser: när du väljer olika färger välj då nyanser som liknar varandra på färgskalan, det kommer att ge en bättre effekt än nyanser som är motsatta varandra.
 • Underton: ett sista element att ta hänsyn till är undertonen, ett karakteristiskt inslag i varje färg som kan framhävas av möbler och dekorationer som finns bredvid väggen.

Med hänsyn till alla dessa faktorer kan du nu fortsätta att välja den färg som passar dig bäst.

Advertisement

Ljusa och neutrala färger för rum med dålig belysning

I allmänhet är alla neutrala färger särskilt lämpliga för att lysa upp ett rum och tillföra värme, även i kombination med andra ljusa nyanser.

 • Vit är den lysande färgen par excellence, den gör dina rum stora, ljusa och eleganta.
 • Kräm är en varmare och mer välkomnande nyans av vitt, som ger en mjukare nyans till dina rum.
 • Grått i alla dess nyanser skapar mjuka och öppna ytor och kan enkelt kombineras med andra färger, vilket ger dina rum en minimalisk look.
 • Beige är en väldigt mångsidig färg som passar alla rum och kan även kombineras med andra nyanser.

Ljusa färger är ett perfekt val för rum med dålig belysning, eftersom de omedelbart får rummet att kännas mer luftigt och rymligt.

 • Gult: den varma och välkomnande nyansen gör att du kan tillföra energi och glädje till miljön, lämplig för till exempel kök och matsalar.
 • Puderrosa: ytterligare en varm nyans med lugnande effekt, den ger hopp och ett utmärkt resultat i sovrummet eller på kontoret.
 • Ljusblått: de olika nyanserna av blått är perfekta för att öppna upp utrymmen och ge lugn. Perfekt för badrum och sovrum, de kan göra ditt vardagsrum varmare och mer välkomnande och är bra i kombination med beige.
 • Salviagrön: perfekt på platser där lugn och harmoni behövs, grönt är perfekt för sovrummet och vardagsrummet, men även i en hall eller korridor för att utöka utrymmet.
 • Lavendel: förknippad med kreativitet och optimism, lavendel gör att du kan öppna upp utrymme samtidigt som det ger dig en känsla av lugn.

Mörka färger för dåligt upplysta rum

Om du föredrar att inkludera mörka färger i ditt val, kan du kombinera dem med ljusare nyanser för att få en visuell förstoringseffekt av utrymmet. Det används ofta för att måla bara en vägg, för att bilda en accentvägg, medan de andra lämnas vita, de mörka färgerna kommer att skapa en kontrast som lyser upp rummet.

 • Svart: skapat med blått och brunt blandat för att kännas svalare eller varmare, svart är perfekt för att få elegans och sofistikering.
 • Mörkröd, som kan stimulera samtal, är perfekt för vardagsrum och matsalar, speciellt i kombination med färger som jordnära färger eller kräm.
 • Mörkblått: med en lugnande effekt och som kan inspirera eftertanke och reflektion, den kommer att vara perfekt i sovrummet, badrummet och kontoret.
 • Plommon : skapad av en blandning av rött och lila , ger den här färgen ett djupt och sofistikerat utseende till rummet. Därför är den lämplig för matsalar och sovrum, som får ett mer elegant och traditionellt utseende.

Vilket föredrar du, ljusa eller mörka färger på dina väggar?

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar