Diskmedel: du kan använda det till mer än bara diska

av Titti Carlberg

05 November 2023

Diskmedel: du kan använda det till mer än bara diska
Advertisement

Bland produkterna som aldrig saknas i ett kök finns säkert en flaska diskmedel. Alla har sitt favoritmärke, med den doft man föredrar, som vi bara använder för att diska bestick, kastruller och grytor som inte är diskmaskinståliga. Vi kanske dessutom tvättar av diskbänken med det också, men vad mer?

I verkligheten kan diskmedlet användas på andra användbara sätt i den vardagliga hushållsstädningen. Nedan tipsar vi om några att ha i åtanke.

Advertisement

Alternativa användningsområden för diskmedel att prova

Alternativa användningsområden för diskmedel att prova

Creativo

Bland de alternativa användningsområdena för vilka diskmedel fungerar bra, kan vi använda det:

  • För att rengöra vinylplattor: kakel, andra väggbeklädnader och till och med alla vinylgolv. På alla dessa är lösningen vatten och en skvätt diskmedel det säkraste sättet att få bort smuts utan att skada vinylfinishen.
  • Glasögon: var uppmärksam på tillverkarens instruktioner och eventuella filter som används på linserna innan du tvättar dem med diskmedel, och se till att det är ett som är milt. Efter att ha fastställt detta kan du använda en droppe diskmedel för att emulgera linserna med vatten för en ordentlig rengöring när de är väldigt smutsiga. Torka med en mikrofiberduk för att undvika repor.
  • Rengöra smycken: det är ett medel som fungerar med de som inte riskerar att oxidera. Så använd det på rostfritt stål, silver och guld. Allt du behöver göra är att späda lite diskmedel i vatten, lägga ner smyckena och vänta i drygt tio minuter, gnugga sedan försiktigt med en trasa, skölj och torka noga med en annan mjuk trasa.

Advertisement

Återanvänd diskmedel i vardagsstädningen

Återanvänd diskmedel i vardagsstädningen

hellooy/Reddit

Det finns också andra situationer som kan uppstå i vardagen där diskmedlet vi har i köket kan bli användbart. 

  • Isförpackningar: när vi gör oss illa använder vi ofta isförpackningar, frysta formbara påsar som har en fryst gel inuti. De är också utmärkta som ett alternativ till de eutektiska blocken (allmänt kallade isblock) som vi använder i kylväskor för att hålla maten fräsch. Visste du att vi även kan göra dem själva hemma, nästan gratis? Allt du behöver är en lufttät påse, som en fryspåse, och lite diskmedel. Fyll påsen till 3/4 med diskmedel, stäng igen den och lägg den i frysen.
  • Rengöra plast- eller glasfibermöbler i trädgården: du behöver inga specifika produkter eller multifunktionella spayer. Lite vatten och diskmedel fungerar utmärkt på dessa möbler.
  • Som ogräsmedel för stenlagda områden: vill du få bort ogräset från trottoaren utanför ditt hus? Häll en liter vinäger i en hink med vatten och tillsätt 2 matskedar diskmedel och en kopp salt. Blanda och häll ut på marken. Var dock noga med att inte låta denna blandning komma nära rötterna av de växter du vill behålla!

Har du någonsin använt diskmedel på andra sätt än det vanliga?

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar