Skydda växterna från insekter: 3 märkliga knep att prova mot svampmyggor

av Titti Carlberg

04 November 2023

Skydda växterna från insekter: 3 märkliga knep att prova mot svampmyggor
Advertisement

När du lägger mycket kraft på dina växters hälsa är det synd att se dem falla offer för horder av insekter, men lyckligtvis finns det olika sätt att skydda dem. I det specifika fallet med de så kallade "svampmyggorna" det vill säga små insekter som tillhör till de distinkta familjerna Mycetophilidae och Sciaridae, finns det flera metoder som kan användas.

Utöver specifika insekticider att köpa i trädgårdsbutiker så kan vi givetvis försöka använda några medel som är mycket populära på nätet, som framför allt fungerar på en förebyggande nivå.

Advertisement

Svampmygg: håll dem på avstånd med sand

Svampmygg: håll dem på avstånd med sand

Sciencia58/Wikimedia Commons

Den främsta anledningen till att dessa insekter uppträder på växter är den överdrivna fuktigheten som utvecklas i jorden och runt växten. Så förutom att mäta bevattningen mer noggrant och se till att jorden är lätt dränerande, samt att det finns tillräckligt med dräneringshål i botten av krukan, utan vattenstagnation, kan du också använda ett medel som skyddar växten.

Det går ut på att strö sand ovanpå jorden, runt kragen på växten. På så sätt kommer de vuxna insekterna inte att attraheras av den fuktiga jorden och vill inte lägga fler ägg i den. Det är fortfarande möjligt att fortsätta vattna växten, vattnet kommer att filtrera genom sanden och nå jorden.

Var dock försiktig: sanden på ytan hindrar överdriven avdunstning så det är viktigt att du minskar lite på vattnet.

Advertisement

Använd kanel mot insekterna

Använd kanel mot insekterna

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Dessa insekter, liksom många andra, bör också stötas bort av kanellukt. Detta är en utbredd praxis, som går ut på att blanda i lite kanelpulver i jorden i krukan, särskilt i det översta lagret.

Detta beror på att kanel har förmågan att verka mot bakterier, svampar och mögel, och fungerar som ett avskräckande medel för insekter för att förhindra att de lägger ägg i jorden. Det finns dock anekdotiska vittnesmål från de som försökt göra detta och märkt att situationen inte löste sig helt. Vetenskapliga studier visar att det oftast är eterisk kanelolja som, kanske blandad med vegetabiliska oljor, lämpliga för vård av växter, som fungerar som bärare (neemolja och linolja till exempel) ger bäst resultat.

Knepet med tändstickor i krukväxterna

Knepet med tändstickor i krukväxterna

Suzy Hazelwood/pxhere

Det låter ganska bisarrt, men det finns ett knep som kan fungera både som gödnings- och bekämpningsmedel för krukväxter: det går ut på att sticka några tändstickor upp och ned i jorden. Självklart behövs det flera och man ska inte sätta dem så de skadar rötterna, utan bara så att det brandfarliga huvudet hamnar i jorden. Återigen måste man använda de som inte har tänts, för när de brinner försvinner kloratet.

Det är det, tillsammans med fosfor, svavel och magnesium som bidrar till växternas hälsa. Svavel är alltså det som håller små djur borta, inklusive de insekter som nämns här.

Tara Winstead/Pexels

Tara Winstead/Pexels

Kort sagt, det kan vara värt att prova dessa medel om du ser att det finns en svärm av oönskade gäster som äventyrar hälsan hos dina växter, kanske efter att ha agerat med insekticider på det sätt som försöljaren har informerat dig, för att fortsätta skydda dina krukväxter!

Advertisement